A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє. Новини 09.10.2019

Дата: 10.10.2019 09:04
Кількість переглядів: 471

 

 

ВСІ НОВИНИ

За три квартали 2019 року від платників Бердянського управління до державної скарбниці надійшло 386  мільйонів гривень

З січня по вересень 2019 року платники м.Бердянськ, Бердянського та Приморського районів сплатили до державного бюджету 385,9 мільйона гривень податків і зборів. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження збільшились на 9,8 відсотка або на 34,5 мільйона.

За словами начальниці Бердянського управління ГУ ДФС у Запорізькій області Оксани Федорової, суб’єкти господарювання-юридичні та фізичні особи м. Бердянськ спрямували до держбюджету 291,0  мільйона, Бердянського району – 39,9 мільйона, Приморського району – 55,0 мільйон.

Зокрема, у вересні  надійшло 54,3  мільйона, у тому числі: 34,3 мільйона – від платників м. Бердянськ, 8,23 мільйона –Бердянського району та                    11,8 мільйона – Приморського району.

 

Бердянські і приморські платники погасили 

19,2 мільйона гривень податкових боргів

Сума податкового боргу суб’єктів господарювання, які перебувають на обліку у Бердянському управлінні ГУ ДПС у Запорізькій області, до Зведеного бюджету України станом на 01.10.2019 року склала 132,9 млн гривень.

З метою забезпечення скорочення податкового боргу Бердянським управлінням вжито ряд заходів, в тому числі:

- направлено 21 позов до суду щодо стягнення податкового боргу за рахунок коштів на суму 20,9 млн грн, судами задоволено 14 позовів на суму 4,6 млн грн, стягнуто коштів в погашення податкового боргу з банківських рахунків 2,1 млн гривень;

- направлено 4 позови до суду щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна боржників, яке перебуває у податковій заставі на суму 15,8 млн грн, задоволено 1 позов щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок реалізації майна боржників на суму 0,9 млн гривень.

Як повідомила начальник Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова, в результаті цих та інших заходів протягом січня - вересня 2019 року надходження в рахунок погашення податкового боргу становили 19,2 млн грн, в тому числі:

- живими коштами – 19,2 млн грн (стягнення грошових коштів інкасовими дорученнями, реалізація майна боржників за рішенням судів, сплата розстрочених податків та самостійне погашення боргу, інше);

За рахунок списання боргу, скорочено заборгованість на 65,76 млн грн (за рахунок ліквідації підприємств-банкрутів та списання безнадійного боргу, стосовно якого минув строк давності).

Нагадаємо, що з інформацією щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, можна ознайомитись в розділі «Переліки» підрозділі «Інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг» офіційного порталу ДПС України.

 

Роз’яснення законодавства

 

Інформація для платників турзбору!

Звітувати за ІІІ квартал слід за новою формою 

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області  нагадує, що з першого січня 2019 року набрали чинності зміни до ПКУ в частині визначення ставок та бази оподаткування туристичним збором. Якщо до 2019 року ставки податку встановлювались від вартості проживання, то з початку року основними показниками є кількість діб проживання.

Згідно з нормами Податкового кодексу (ст. 268) ставки туристичного збору встановлено за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), у розмірі до 0,5 відсотка – для внутрішнього туризму та до 5 відсотків – для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати.

В зв’язку зі зміною бази оподаткування Міністерством фінансів України було затверджено нову форму податкових декларацій збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору (наказ МФУ від 08.05.2019 р. № 186 (опубліковано 13.08.2019 р.)), яка набирає чинності з 01.10.2019 року.

Нагадуємо, що у зв’язку з набуттям чинності нової форми декларації з туристичного збору платникам збору необхідно звітувати за три квартали 2019 року за новою формою.

 

Чи вважаються податковим боргом штрафні санкції за порушення порядку застосування РРО, норм обігу готівки, нараховані контролюючим органом та не сплачені платником у встановлені ПКУ строки?

 Відповідно до п.п. 20.1.19 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) контролюючі органи мають право застосовувати до платників податків передбачені законом фінансові (штрафні) санкції (штрафи) за порушення податкового чи іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи.

Контроль за додержанням суб’єктами господарювання порядку проведення розрахунків за товари (послуги), інших вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» здійснюють органи доходів і зборів шляхом проведення фактичних та документальних перевірок відповідно до ПКУ.

Пунктом 111.2 ст. 111 ПКУ встановлено, що фінансова відповідальність за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства встановлюється та застосовується згідно з ПКУ та іншими законами. Фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені.

Податковий борг – сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ (п.п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Грошове зобов’язання платника податків – сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов’язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв’язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності (п.п. 14.1.39 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Згідно з п.п. 54.3.3 п. 54.3 ст. 54 ПКУ контролюючий орган зобов’язаний самостійно визначити суму грошових зобов’язань, якщо згідно з податковим та іншим законодавством особою, відповідальною за нарахування сум податкових зобов’язань з окремого податку або збору, застосування штрафних (фінансових) санкцій та пені, у тому числі за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності, є контролюючий орган.

Пунктом 58.1 ст. 58 ПКУ, зокрема визначено, що контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення, якщо сума грошового зобов’язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до ст. 54 ПКУ (крім декларування товарів, передбаченого для громадян).

Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.12.2015 № 1204.

Крім того, передбачені відповідними податковими повідомленнями-рішеннями суми грошових зобов’язань і штрафних санкцій за порушення порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій, норм обігу готівки, підлягають узгодженню в порядку, встановленому ст. 56 ПКУ.

Таким чином, суми узгоджених штрафних санкцій за порушення порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій, норм обігу готівки, нараховані контролюючим органом та не сплачені платником в установлений ПКУ строк, є податковим боргом.

Відповідне питання та відповідь на нього розміщене у категорії 134.01

 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДПС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі «Запитання-відповіді».

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора