Нікотин, табак та залежність.
Нікотин це хімічна речовина, яка природньо зустрічається в рослині тютюну та володіє сильною наркотичною дією. Нікотин міститься в курильних тютюнових виробах (наприклад, сигаретах, сигарах, сигарилах, трубковому та кальянному тютюні), бездимних тютюнових виробах та в багатьох електронних сигаретах. Наркотична залежність від нікотину – це основна причина, через яку люди продовжують вживати тютюнові вироби.
Тютюнопаління (або просто куріння) - вдихання диму тліючого висушеного або обробленого листя тютюну, найчастіше у вигляді куріння сигарет, сигар, сигарил, курильних трубок або кальяну. При цьому куріння сигарет передбачає вдихання тютюнового диму легенями, тоді як при курінні трубок або сигар попадання диму в легені не допускається димом наповнюється тільки ротова порожнина.
Нікотин і залежність
Нікотин негативно впливає на головний мозок курців різного віку, призводячи до виникнення залежності.
• Під час куріння людина вдихає нікотин у легені, де ця речовина всього через кілька секунд всмоктується в кров і доставляється в мозок.
• Нікотин впливає на функції мозку, підвищуючи вироблення дофаміну і викликаючи у курця почуття задоволення.
• Нікотин також впливає на рецептори мозку, зрештою призводячи до того, що мозок не може нормально функціонувати без нікотину.
• Згодом у користувачів тютюну розвивається толерантність до нікотину. Це означає, що потреба людини у нікотині постійно і неухильно зростає, (Виникає необхідність вживати більше щоб отримати той же же ефект, який раніше досягався за допомогою меншої кількості цієї речовини.) Таким чином: толерантність до нікотину призводить до збільшення споживання тютюну; а споживач тютюну в свою чергу поступово адаптується до певного рівня нікотину і споживає стільки тютюну, скільки необхідно для підтримки в організмі комфортного рівня цієї речовини.
•Через зміни в мозку спричинені постійним впливом нікотину, затяті курці часто починають відчувати фізичні симптоми абстинентного синдрому лише через кілька годин після того, як вони викурили останню сигарету.
• Фізичних і психічних симптомів абстинентного синдрому безліч, включаючи запаморочення, занепокоєння, дратівливість, проблеми зі сном, труднощі концентрації, збудженість, головний біль, втома, підвищення апетиту, збільшення ваги, проблеми із травленням, дискомфорт у порожнині рота, відчуття здавлення у грудях та уповільнення серцевого ритму.
• Багато курців, які хотіли б кинути палити, але не можуть відмовитися від цієї шкідливої звички через виражені фізичні симптоми абстинентного синдрому та необхідність зміни поведінки для подолання залежності.
Форми куріння
Пасивне куріння
Пасивне куріння — мимовільне вдихання вторинного тютюнового диму, від палаючого кінця сигарети, люльки або сигари та диму, що видихається з легенів курців. Тютюновий дим залишається в повітрі через кілька годин після того, як сигарети були погашені, і може спричинити широкий спектр несприятливих наслідків для здоров'я, включаючи рак, респіраторні інфекції та астму.
Дослідження показали, що пасивне куріння шкідливо впливає на серцево-судинну систему та пов'язане з поширеною серцевою недостатністю серед некурців. Вважається, що некурці, які піддаються впливу пасивного диму вдома чи на роботі, згідно з різними статистичними дослідженнями, підвищують ризик серцевих захворювань на 25–30 % і ризик раку легенів на 20–30 %. За оцінками, пасивне куріння є причиною 38 000 смертей на рік, з яких 3400 смертей від раку легенів у некурців.
Вважається, що навіть коротке пасивне куріння спричиняє те, що тромбоцити стають більш липкими, пошкоджує оболонку кровоносних судин, зменшує резерви швидкості коронарного кровотоку та зменшує варіабельність серцевого ритму, потенційно збільшуючи смертність від серцевих нападів.
Жувальний тютюн
Відомо, що жувальний тютюн викликає рак, особливо порожнини рота та горла. За даними Міжнародного агентства з дослідження раку, «деякі вчені в галузі охорони здоров'я припускають, що бездимний тютюн слід використовувати в програмах відмови від куріння, і роблять приховані чи явні заяви, що його використання частково зменшить вплив канцерогенів на курців і ризик раку. Однак ці твердження не підтверджуються наявними доказами. Використання перорального тютюну підвищує ризик розвитку лейкоплакії, передвісника раку порожнини рота.
Сигари
Як і інші форми паління, куріння сигар становить значний ризик для здоров'я залежно від дозування: ризики більші для тих, хто вдихає більше сигар під час куріння, курить більше сигар або курить їх довше. Ризики для здоров'я такі ж, як і куріння сигарет, у зв'язку з нікотиновою залежністю, пародонтом, втратою зубів і багатьма типами раку, включаючи рак ротової порожнини, горла та стравоходу, рак легенів. Ризик смерті від будь-якої причини значно вищий для курців сигар, при цьому ризик особливо вищий для курців молодше 65 років. Підвищений ризик для тих, хто викурює 1–2 сигари на день, занадто малий, щоб бути статистично значущим, а ризики для здоров'я курців сигар, які викурюють менше, невідомі. Куріння сигар також підвищує ризик хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ).
Кальяни
Серед користувачів поширена думка, що дим кальяну значно менш небезпечний, ніж дим сигарет. Вологість води, створювана кальяном, робить дим менш дратівливим і може викликати помилкове відчуття безпеки та зменшити занепокоєння щодо справжнього впливу на здоров'я. Дослідження показали, що вживання кальяну може бути таким же шкідливим для здоров'я людини, як і куріння сигарет, і дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я також підтвердило ці висновки.
Кожен сеанс кальяну зазвичай триває більше 40 хвилин і складається з 50-200 інгаляцій, кожна з яких становить від 0,15 до 0,50 літра диму. За годину куріння кальяну користувачі споживають приблизно в 100—200 разів більше диму однієї сигарети; Дослідження, опубліковане в Journal of Periodontology, показало, що курці кальяну дещо частіше, ніж звичайні курці, виявляють ознаки захворювання ясень (у 5 разів вище, у порівнянні з 3,8 разів у курців). За даними USA Today, люди, які курили кальян, мали в п'ять разів більше ризику раку легенів, ніж некурці.
У 2008 році було опубліковано дослідження щодо куріння кальяну та раку в Пакистані. Його метою було «визначити рівень Раково-ембріонального антигену (СЕА) в сироватці крові у тих, хто курить тільки кальян від 1 до 4 разів на день у кількості до 120 г кальяну (тобто тютюновий еквівалент маси до 60 сигарет по 1 г кожна)». Рівні в курців кальяну були нижчими порівняно з курцями сигарет, хоча різниця не була настільки статистично значущою, як між курцем кальяну та некурцем. Крім того, дослідження прийшло до висновку, що інтенсивне паління кальяну (2–4 рази на день; 3–8 сеансів на день; від 2 до 6 годин) значно підвищує рівень CEA. Курці кальяну мали майже в 6 разів більше шансів захворіти на рак легенів, ніж здорові некурці.
Наявні факти дозволяють зробити висновок, що вплив нікотину в підлітковому віці, критичному періоді для розвитку мозку, може мати довгострокові негативні наслідки для розвитку мозку.
Доповідь головного хірурга
США, 2014 р.
Нікотин та молодь
Нікотинова залежність може розвинутися в дитячому та підлітковому віці.
• Дослідження порівняно споживання тютюну в 43 країнах показало таке: 25% школярів 13–15 років, які коли-небудь курили, спробували свою першу сигарету віком до 10 років; в Маніпурі, Індія, відзначений самий високий показник частки курців, які почали курити у віці до 10 років (87,8% всіх людей, які колись споживали тютюнові вироби).
• Оскільки підлітковий вік та юність є критичними періодами зростання та розвитку, молоді люди більш чутливі та в більшій мірі схильні до впливу нікотину, і залежність у них може розвинутись швидше, ніж у дорослих.
• Молоді люди, які почали курити в підлітковому віці, частіше стають залежними від нікотину і частіше прогресують до щоденного куріння, ніж люди, які почали палити в зрілі роки.
• Ознаки наркотичної залежності, такі як абстинентний синдром, потяг до сигарет і невдалі спроби кинути курити можуть з'явитися протягом перших тижнів куріння.
Психологія тютюнопаління
• Куріння може бути своєрідним способом невербального спілкування. На думку багатьох психологів, саме ця обставина в більшості випадків стає причиною, через яку людина починає курити.
• Сучасні дослідження групи американських дослідників показали, що куріння є соціально заразним феноменом. Внаслідок цього дослідження було з'ясовано, що курцеві легше вдається відмовитися від куріння, якщо кинув палити хтось із його найближчих друзів чи родичів. Найсильніший вплив на відмову від куріння, як показали ці дослідження, чинила відмова від куріння найближчого родича курця, проте навіть не пов'язані безпосередньо люди впливали один на одного: ідея відмови від куріння на позитивному прикладі передавалася навіть через друзів друзів.
Основні причини куріння школярів
Через рекламу – 3,7% Вплив масс-медіа — 4,6% Батьки курять - 4,8% На зло дорослим - 5,3% Тому що забороняють – 5,5% Нудно - 7,3%
|
Подобається - 8,6% Хочу бути дорослим – 10,1% Це «круто» - 10,1% Зняти стрес - 12,1% Друзі курять - 20,4% Цигарки доступні - 7,5%
|
Вплив куріння на здоров'я людини
• Тютюн є другою за значимістю причиною смертності у світі.
• Від 3,5 до 5,4 мільйонів людей щорічно помирають внаслідок проблем зі здоров'ям, спричинених курінням.
• Сергій Боткін, видатний лікар і вчений, казав: «Якби я не курив, я переконаний, що без страждань прожив би ще кілька років».
• У розвинених країнах (наприклад, у США) тривалість життя курців у середньому на 13 років менша, ніж у некурців.
• За збереження поточних тенденцій у сфері куріння до 2030 року тютюн щорічно призводитиме до 10 мільйонів випадків смерті. Половина людей, що курять сьогодні (близько 650 мільйонів осіб), зрештою загине від наслідків вживання тютюну.
Легені
Тютюновий дим ушкоджує дихальний епітелій, обумовлюючи ранковий кашель курця, бронхіти та ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легень), емфізему легень та рак легень.
Ризик розвитку бронхітів та емфіземи легень у курців підвищується у 10 разів. Серед чоловіків рак легень переважає у смертності від новоутворень, що зумовлено великою часткою курців-чоловіків у населенні практично всіх країн. У США на Заході, де жінки почали активно курити у 60-ті, статистика ракової смертності відрізняється від Європейської. У той час, як до «сексуальної революції (період кінця 60-х початку 70-х років минулого століття)» рак легень серед жінок становив невелику частку (домінував рак грудей та шлунка), наприкінці 60-х цифри змінилися: з 1965 року показники раку легень у жінок різко зросли, а наприкінці 80-х його частка у структурі ракової смертності перевищила рак грудей, і нині наприклад, США, від раку легень гине удвічі більше жінок, ніж від раку грудей. 80-90% випадків ХОЗЛ обумовлені курінням. Показники смертності від ХОЗЛ серед курців максимальні, у них швидше розвивається обструкція дихальних шляхів та задишка.
У 90% випадків смерть від раку легенів у чоловіків та 80% у жінок викликані курінням. Тютюновий дим – сильний канцероген. Він не лише пригнічує протипухлинний імунітет, але й містить речовини, які здатні безпосередньо пошкоджувати ДНК клітин, що й веде до їх малігнізації (трансформації здорової клітини у ракову) . Основними етіологічними факторами раку легень у курців вважаються радон, полоній, бензпірен і нітрозаміни, що містяться в тютюновій смолі. Рак легень розвивається у 17,2 % чоловіків, що палять, і у 11,6 % жінок-курців. Серед тих, що не палять, ці показники виглядають як 1,3 % і 1,4 %, відповідно.
• У курців, які страждають на ХОЗЛ і викурюють більше 20 сигарет на день ризик розвитку активного туберкульозу збільшується у 2-4 рази.
Серцево-судинна система
• Куріння – один із провідних факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
• У курців ризик смерті від інфаркту міокарда в 2-4 рази вищий, ніж у некурців.
• Куріння підвищує ризик смерті від інсульту у 2-4 рази.
• Оскільки куріння викликає звуження артерій, у курців підвищується ризик розвитку захворювань периферичних судин, таких як обструкція великих артерій рук та ніг, що призводить до трофічних порушень аж до розвитку гангрени.
• У курців значно частіше розвивається і аневризм черевної аорти.
Шлунково-кишковий тракт
• Рак стравоходу, виразка шлунку, рак шлунку, рак підшлункової залози.
• Куріння гальмує продукцію слини, яка є головною буферною рідиною організму, що протистоїть кислоті шлункового соку. Куріння також може стимулювати секрецію соляної кислоти парієтальними клітинами шлунку та розслабленню м'язів нижнього стравохідного сфінктера, сприяючи, таким чином, виникненню гастроезофагеальних рефлюксів та гастроезофагеальної рефлюксної хвороби. Куріння є фактором, що сприяє виникненню гастриту. Куріння збільшує ймовірність розвитку функціональної диспепсії у 2 рази.
Інші негативні впливи куріння
• У жінок-курців у менопаузі значно знижується щільність кісткової тканини та значно частіше розвивається остеопороз у порівнянні з некурцями.
• Куріння є фактором ризику для ускладнень при вагітності.
• До негативних наслідків куріння належать жовті зуби, неприємний запах з рота, неприємний запах від волосся.
• Куріння – часта причина пожеж.
• Недопалки сильно забруднюють вулиці та приміщення.