A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє

Дата: 29.11.2018 09:41
Кількість переглядів: 1157

 

Фото без опису

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє (скачати повний файл)

 

Шановні платники!

Запрошуємо на Зовнішньоекономічний форум «Податки. Валюта. BEPS»

Спікери форуму – фахівці Державної фіскальної служби та експерти з питань оподаткування, розглянуть актуальні аспекти податку на виведений капітал, плану дій BEPS, ЗЕД-розрахунків та інші податкові новації.

Журнал «Вісник. Офіційно про податки» запрошує підприємців взяти участь у роботі форуму, який відбудеться 7 грудня 2018 року у місті Київ. Початок о 9:30, реєстрація з 8:30.

Для реєстрації на участь необхідно заповнити заявку на сайті www.visnyk.ua/forum або звернутися за телефонами (061) 224-60-59, 066-042-21-74 чи написати електронного листа на адресу mail@visnyk.ua 

Програма форуму

 

Питання своєчасної сплати єдиного соціального внеску

є одним із пріоритетів роботи фіскальної служби Запорізької області

27 листопада під час чергової апаратної наради при міському голові Бердянська начальник Бердянського управління ГУ ДФС у Запорізькій області Оксана Федорова акцентувала увагу присутніх на актуальності питання сплати єдиного соціального внеску. Вона повідомила учасникам засідання про розмір єдиного внеску, терміни його сплати та категорії платників, які звільняються від сплати ЄСВ.

Також керівник Бердянського управління фіскальної служби регіону наголосила на заходах впливу та стягнення, що застосовуються до платників, які не виконали обов'язки щодо нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску. Оксана Федорова повідомила, що на даний момент у Бердянську 2593 платника ЄСВ з числа самозайнятих осіб заборгували    26 млн грн єдиного соціального внеску.

Начальник Бердянського управління зазначила, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Крім того, період, за який наявна заборгованість з єдиного соціального внеску, не буде зарахованим до страхового стажу особи до повного погашення боргу.

Інформацію про проведення нарахувань платник може самостійно переглянути за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет платника податків» на сайті ДФС України (http:/cabinet.sfs.gov.ua) з використанням електронного цифрового підпису та у разі виявлення розбіжностей або виникнення питань, звернутись до фахівців Бердянського управління.

Наприкінці свого виступу начальник Бердянського управління звернула увагу всіх присутніх та платників єдиного внеску, що тільки завдяки їх сумлінному ставленню до виконання своїх обов’язків щодо сплати платежів до бюджету та розумінню необхідності термінового погашення податкової заборгованості, ми подолаємо проблему утворення нових боргів. А це надасть можливість безперешкодно отримувати мешканцям нашого міста всі соціальні гарантії.

 

Понад 35 мільйонів гривень сплатили до місцевих бюджетів Бердянщини аграрії, які використовують спрощену систему оподаткування

Відповідно до Податкового кодексу України сільськогосподарський товаровиробник – це юридична особа незалежно від організаційно-правової форми, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.

У січні-жовтні 2018 року сільгосптоваровиробниками Бердянщини, які використовують спрощену систему оподаткування IV групи, перераховано до місцевих бюджетів області 35,1 мільйона гривень єдиного податку. У порівнянні з відповідним періодом 2017 року, надходження від цієї категорії платників зросли на 1,9 мільйона гривень, або на 5,7 відсотка.

Станом на 01.11.2018 року, спрощену систему оподаткування IV групи використовують 140 платників податків – сільгосптоваровиробників, у яких частка виробленої сільгосппродукції за рік дорівнює або перевищує 75 відсотків. Розмір ставок податку з 1 га сільгоспугідь залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та розраховується у відсотках бази оподаткування.

Слід зазначити, що відповідно до Закону України від 10 липня 2018 року №2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств», з 2019 року до IV групи - сільськогосподарських товаровиробників буде включено і фізичних осіб-підприємців, які провадять діяльність виключно у межах фермерського господарства та здійснюють  вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої продукції та її продаж, а також не використовують працю найманих працівників. Площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та /або користуванні членів фермерського господарства має становити не менше 2-х га., але не більше 20 гектарів. Членами фермерського господарства фізичної особи мають бути лише члени її сім’ї.  

 

Бердянські  та приморські підприємства за користування водою та надрами

заплатили  понад 443  тисячі гривень

До бюджетів усіх рівнів від підприємств міста Бердянська, Бердянського і Приморського районів за десять місяців 2018 року надійшло 443,5 тисячі гривень рентної плати за спеціальне використання води. Згідно з бюджетним розподілом до державного бюджету перераховано 209 тисяч гривень, до місцевих бюджетів  надійшло 234,5 тисячі гривень.

Як підкреслила начальник Бердянського управління ГУ ДФС у Запорізькій області Оксана Федорова, заплановані надходження рентної плати за спеціальне використання води виконано більше ніж на 73,5 відсотка. Додатково бюджети отримали  187,9 тисяч.

Крім того, сплачено 573,6 тисячі гривень за користування надрами, зокрема, до держбюджету перераховано близько 358,1 тисячі, до місцевих бюджетів – 215,5 тисячі.

На сьогодні на території обслуговування Бердянського управління, це місто  Бердянськ, Приморськ, Бердянський та Приморський райони, зареєстровано 51 суб’єкт господарювання - водокористувачі та 79 платників ренти за користування надрами. З них у місті Бердянську та Бердянському районі - 35 суб’єктів господарювання-водокористувачів, 57 платників ренти за користування надрами та у Приморському районі – 16 водокористувачів, 22 платника ренти за користування надрами.

 

За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці

передбачена фінансова відповідальність

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області звертає увагу роботодавців, що Конституція України гарантує виплату заробітної плати найманим працівникам на рівні не менше законодавчо встановленого мінімуму.

Згідно з Бюджетним кодексом України від 08 липня 2010 року № 2456-VI із змінами та доповненнями розмір мінімальної заробітної плати  визначено Законом України від              07 грудня 2017 року № 2246-VIII «Про Державний бюджет на 2018 рік» із змінами.

Так, мінімальна зарплата станом на 1 січня 2018 року становить:

¨ у місячному розмірі – 3 723 грн;

¨ у погодинному розмірі − 22,41 гривень.

Отже, з 1 січня 2018 року роботодавцем жодному найманому працівнику заробітна плата не може нараховуватись менше 3 723 грн за відпрацьований повний місяць.

Звертаємо увагу, що вищевказана законодавча норма обов’язкова для виконання як юридичним особам, так і фізичним особам – роботодавцям. Роботодавець зобов’язаний щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше встановленого законодавством розміру, який може складатися з окладу, премій, надбавок та інших постійних доплат.

За недотримання вищезазначених вимог законодавства про працю роботодавці несуть фінансову та адміністративну відповідальність.

Зокрема, відповідно до ст. 265 Кодексу законів про працю від 10 грудня 1971 року       № 322-VIII із змінами та доповненнями фінансова відповідальність за кожного працівника при недотриманні мінімальних державних гарантій в оплаті праці складає 10 мінімальних зарплат або 37 230 гривень.

 

Новини законодавства

 

Увага! З 1 грудня 2018 року податкова накладна за новою формою

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє, що Міністерством фінансів України наказом від 17.09.2018 №763 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року №1307» (далі – Наказ №763) затверджено зміни до форми податкової накладної, розрахунку коригування і порядок їх заповнення.

Згідно зі змінами, у податковій накладній необхідно буде зазначати податковий номер платника податку відповідно до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів».

При цьому, рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється у разі:

- постачання товарів або послуг отримувачу чи покупцю, який не зареєстрований як платник податку на додану вартість (далі – ПДВ);

- здійснення операцій із вивезення товарів за межі митної території України;

- складання податкової накладної отримувачем або покупцем послуг від нерезидента, місце постачання яких розташовано на митній території України;

- складання податкової накладної за операціями з ліквідації основних засобів за самостійним рішенням платника податку, переведення виробничих основних засобів до складу невиробничих, здійснення операцій із постачання товарів або послуг у рахунок оплати праці фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах із платником податку;

- складання податкової накладної на суму збільшення суми компенсації вартості товарів або послуг, у разі якщо на дату такого збільшення покупцю анульовано реєстрацію платника ПДВ;

- складання податкової накладної за щоденними підсумками операцій;

- складання зведених податкових накладних покупцям - особам, не зареєстрованим платниками ПДВ.

Крім того, як у податковій накладній, так і у розділі Б додано графу розрахунку коригування «Сума податку на додану вартість» (графи 11/14 відповідно). Відсутність цього показника в окремих випадках призводила до труднощів із наступним коригуванням конкретної товарної позиції. Щоб мінімізувати ризики допущення порушень при складанні наступних розрахунків коригування, до кожної товарної позиції було введено цю додаткову графу у розділі Б. Тобто, сума ПДВ визначатиметься за кожною операцією з постачання товарів/послуг, яка відображається у податковій накладній окремим рядком. Цей показник розраховується автоматично.

У Порядку заповнення податкової накладної, затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307 «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» (далі - Порядок №1307), визначено, що у разі складання зведеної податкової накладної у графі «Зведена податкова накладна» замість позначки «Х» потрібно буде зазначати код ознаки:

- «1» у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п.198.5 Податкового кодексу України;

- «2» у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п.199.1 Податкового кодексу України;

- «3» у разі складання зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладено в п.15 Порядку №1307;

- «4» у разі складання зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладено в п.19 Порядку №1307.

Крім того, оновлення Порядку №1307 передбачено у частині складання розрахунків коригування.

Для виправлення помилок у реквізитах заголовної частини податкової накладної, які не заважають ідентифікувати операцію, якщо, наприклад, помилилися у назві платника, достатньо направити розрахунок коригування із виправленими даними у заголовній частині, без заповнення розділів А і Б.

Серед змін, які стосуються виключно форми розрахунку коригування, запроваджене поле для зазначення інформації про зайво складені податкові накладні. Також колонку «Причина коригування» у розрахунку коригування замінено колонкою «Код причини». Тобто, у подальшому зазначається тільки номер, який відповідає певній причині коригування.

Наказ №763 набуває чинності з 1 грудня 2018 року (крім абз.2 п.6 та п.8 Змін до Порядку заповнення податкової накладної, затверджених цим наказом, які набувають чинності з 1 січня 2020 року).

 

Про внесення змін до Податкового кодексу України та Митного кодексу України щодо ввезення легкових транспортних засобів

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області інформує, що 25.11.2018 набрали чинності Закони України від 08 листопадв 2018 року № 2611-VIII «Про внесення змiн до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобiв» (далі – Закон № 2611) та № 2612-VIII «Про внесення змiн до Митного кодексу України та деяких iнших законодавчих актiв України щодо ввезення транспортних засобiв на митну територiю України» (далі – Закон № 2612).

Зокрема, Законом № 2611 п.п. 215.3.5¹ п. 215.3 ст. 215 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) викладено у такій редакції:

«автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей, що відповідають товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД (крім моторних транспортних засобів, зазначених у товарній позиції 8702 згідно з УКТ ЗЕД), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони, гоночні автомобілі, у тому числі автомобілі, які в установленому законодавством порядку подаються до органів, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, для реєстрації або перереєстрації у зв’язку із зміною моделі транспортного засобу, що до переобладнання під час ввезення відповідала товарній позиції 8704 згідно з УКТ ЗЕД, а після переобладнання відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД:

? ставка (далі – Ставка) акцизного податку (далі – податок) для відповідного транспортного засобу визначається за формулою:

? Ставка = Ставка базова х К двигун х К вік, де

- Ставка базова – ставка податку в євро за 1 штуку транспортного засобу:

? з двигуном внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням та кривошипно-шатунним механізмом з об’ємом циліндрів до 3000 куб. сантиметрів (включно) – 50,0;

? з двигуном внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням та кривошипно-шатунним механізмом з об’ємом циліндрів понад 3000 куб. сантиметрів – 100,0;

? з двигуном внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення (дизелем або напівдизелем) з об’ємом циліндрів до 3500 куб. сантиметрів (включно) – 75,0;

? з двигуном внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення (дизелем або напівдизелем) з об’ємом циліндрів понад 3500 куб. сантиметрів – 150,0;

- К двигун – коефіцієнт, що визначається діленням об’єму циліндрів двигуна внутрішнього згоряння відповідного транспортного засобу в куб. сантиметрах на 1000 куб. сантиметрів;

- К вік – коефіцієнт, що дорівнює кількості повних календарних років з року, наступного за роком виробництва відповідного транспортного засобу, до року визначення ставки податку (для нових транспортних засобів та транспортних засобів, що використовувалися до одного повного календарного року, коефіцієнт дорівнює 1, а для транспортних засобів, що використовувалися понад п’ятнадцять повних календарних років, коефіцієнт дорівнює 15).

Ставка податку для транспортних засобів, зазначених у товарній позиції  8703 90 10 10 згідно з УКТ ЗЕД, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи кількома), встановлюється у розмірі 1 євро за 1 кіловат-годину ємності електричного акумулятора таких транспортних засобів.

Ставка податку для транспортних засобів, зазначених у товарних підкатегоріях 8703 10 18 00 (для транспортних засобів, що приводяться в рух тільки електричним двигуном, одним або кількома), 8703 90 10 90, 8703 90 90 00 згідно з УКТ ЗЕД, встановлюється у розмірі 100 євро за 1 штуку».

Підрозділ 5 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ доповнено п. 20 такого змісту:

«тимчасово, протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» ставки податку для транспортних засобів, зазначених у п.п. 215.3.5¹ п. 215.3 ст.і 215 ПКУ (крім транспортних засобів, зазначених у товарних підкатегоріях 8703 10 18 00, 8703 90 10 10, 8703 90 10 90, 8703 90 90 00 згідно з УКТ ЗЕД), визначаються із застосуванням коефіцієнта 0,5.

Встановлений п. 20 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ коефіцієнт застосовується для легкових транспортних засобів, що використовувалися, які ввозяться на митну територію України фізичною особою для власного використання в кількості один легковий транспортний засіб на таку особу».

Також, підрозділ 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено п. 49 такого змісту:

«здійснення митного оформлення транспортного засобу з дотриманням умов, визначених п. 9³ розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України, звільняє осіб, відповідальних за дотримання строків та умов (вимог) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту, від відповідальності, передбаченої п. 206.16 ст. 206 та п. 218.3 ст. 218 ПКУ, за порушення митних правил стосовно транспортного засобу, щодо якого не дотримані строки та умови (вимоги) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту».

Крім цього, Законом № 2612 внесено зміни до Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-V із змінами та доповненнями щодо ввезення транспортних засобiв на митну територiю України.

Закони № 2611 та № 2612 опублiковано в офіційному виданні «Голос України» від 24.11.2018 № 223.

 

 

 

Оновлено Державний реєстр РРО

Наказом Державної фіскальної служби від 22.10.2018 №688  «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій» оновлено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

В  Реєстр увійшло 165 моделей РРО.

Також Реєстр містить Перелік реєстраторів розрахункових операцій виключених з Державного реєстру в 2016 - 2018 роках, експлуатація яких не дозволяється (7 моделей).

З переліком РРО, які включені до Державного реєстру, можна ознайомитися на веб-порталі Державної фіскальної служби:

http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/320822.html.

 

Важливо для платників ПДВ

Оновлено ознаки для моніторингу ПН/РК

10 листопада 2018 року набула чинності постанова КМУ від 24.10.2018 р. № 936, яка вносить зміни до п. 3 «Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», затвердженого постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117.

Пунктом 3 Постанови №117 визначено  ознаки, за якими податкові накладні/розрахунки коригування, що подаються на реєстрацію в ЄРПН не блокуються.

Внесені зміни до п. 3 Постанови №117 передбачають перевірку податкових накладних/розрахунків коригування (крім розрахунків коригування, складених у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику), що подаються на реєстрацію в ЄРПН до проведення моніторингу, відповідно до таких ознак:

- податкова накладна, яка не підлягає наданню отримувачу (покупцю) та/або складена за операцією, що є звільненою від оподаткування;

- обсяг постачання, зазначений в ПН/РК (крім РК, поданих на реєстрацію у місяці, іншому ніж місяць, в якому вони складені), зареєстрованих у ЄРПН в поточному місяці, з урахуванням поданої на реєстрацію в ЄРПН ПН/РК, становить менше 500 тис. грн. за умови, що обсяг постачання товарів/послуг, зазначений в них у поточному місяці за операціями з одним отримувачем — платником ПДВ, не перевищує 50 тис. грн. та керівник – посадова особа такого платника податку є особою, яка займає аналогічну посаду не більше ніж у трьох (включно) платників податку;

- одночасно значення показників D та P, розрахованих у наведеному у цьому підпункті, мають такі розміри: D>0,05, Р<Рм × 1,4.

Постанова № 936 опублікована в «Урядовому кур’єрі» №212 від 10.11.2018 року.

 

Роз’яснення законодавства

 

Увага! 30 листопада 2018 року - останній день сплати задекларованих сум з ПДВ

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє, що відповідно до п.203.1 ст.203 Податкового кодексу України платники податку на додану вартість (далі – ПДВ) подають податкову декларацію з ПДВ за базовий звітний період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця. Сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку у поданій ним податковій декларації з ПДВ, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого п.203.1 ПКУ.

Так, суб’єкту господарської діяльності необхідно до 30 листопада 2018 року, включно, сплатити суму податкового зобов’язання за жовтень, зазначену у поданій ним податковій декларації з ПДВ.

Крім того, нагадуємо, що 30 листопада 2018 року – терміни сплати інших податків і зборів, а саме:

- акцизного податку за жовтень;

- рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини за жовтень;

- рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України за жовтень;

- рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами територією України за жовтень;

- рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України за жовтень;

- плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) за жовтень;

- податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу за жовтень;

- податку на доходи фізичних осіб із загальної суми процентів, нарахованих за жовтень на поточний або депозитний банківський рахунок; на вклади членів кредитної спілки;

- військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за жовтень.

 

Електронні ключі для юридичних та фізичних осіб

 Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє, 7 листопада 2018 року набрав чинності Закон України від 05 жовтня 2017 року № 2155 «Про електронні довірчі послуги» (далі - Закон № 2155).

Зокрема, Законом № 2155 передбачено, що ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності за паспортом громадянина України або за іншими документами. Останні повинні унеможливлювати виникнення будь-яких сумнівів щодо особи, відповідно до законодавства про Єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи.

Допускається ідентифікація фізичної особи кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг за ідентифікаційними даними, що містяться у раніше сформованому ним кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа, за умови чинності цього сертифіката.

Ідентифікація іноземців здійснюється відповідно до законодавства.

Також Законом № 2155 передбачено, що електронна печатка – це електронні дані, які додаються створювачем електронної печатки до інших електронних даних або логічно з ними пов’язуються і використовуються для визначення походження та перевірки цілісності пов’язаних електронних даних. Разом з цим, створювач електронної печатки – це юридична особа, яка створює електронну печатку.

З огляду на те, що створювачем електронної печатки може бути виключно юридична особа, починаючи з 07.11.2018 Інформаційно-довідковий департамент ДФС, як кваліфікований надавач електронних довірчих послуг, не формує сертифікати електронної печатки для фізичних осіб (в т.ч. підприємців та тих, що провадять незалежну професійну діяльність). Зазначену норму необхідно враховувати під час підготовки реєстраційних документів.

Фізичні особи, які отримують сертифікати, починаючи з 07.11.2018, можуть здійснювати подання електронної податкової звітності та реєструвати податкові накладні з використанням власного електронного підпису.

Звертаємо увагу, що наказом Інформаційно-довідкового департаменту від 05.11.2018 № 121 «Про затвердження форм реєстраційних документів для отримання електронних довірчих послуг» затверджено нові форми реєстраційних документів:

договір про надання електронних довірчих послуг;

реєстраційна картка для фізичної особи;

реєстраційна картка для юридичної особи;

додаток до Реєстраційно


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора