A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє

Дата: 31.01.2019 12:21
Кількість переглядів: 774

 

Фото без опису

Увага! Форум для платників податків Тема: «Валютна еволюція — 2019: особливості валютного регулювання та нагляду »

Офіційне видання Державної фіскальної служби України -   Інформаційно-аналітичний журнал «Вісник. Офіційно про податки» запрошує взяти участь у роботі Валютного форуму на тему «Валютна еволюція – 2019: особливості валютного регулювання та нагляду».

Дата та час проведення: 07 лютого 2018 року о 9.30 (початок реєстрації з 08.30).

Місце проведення: м. Київ, вул. Братська, 17-19 («Radisson Blu Hotel»). 

Провідні фахівці Національного банку України, експерти валютних розрахунків та провідні фахівці ДФС розглянуть актуальні питання нової системи валютного регулювання та здійснення валютного нагляду НБУ, банками, ДФС та правоохоронними органами.

З  питань щодо участі у Валютному форумі слід звернутися до філії ДП «Сервісно-видавничий центр» у Запорізькій області за телефонами (061) 239-65-11, (061) 239-75-11, 097-946-61-78 або написати електронного листа на адресу svc_08@ukr.net.

 

У 2018 році до місцевих бюджетів Бердянщини забезпечено

  понад 11 мільйонів гривень податку на нерухомість

Завдяки постійній цілеспрямованій роботі щодо визначення об’єкта оподаткування податком на нерухоме майно, відмінним від земельної ділянки (так званий «податок на нерухомість») та суми податку до сплати, у 2018 році Бердянським управлінням ГУ ДФС у Запорізькій області до місцевих бюджетів мобілізовано 11,4 млн. грн. податку на нерухомість, що на 4,5 млн. грн. більше, ніж у 2017 році.

Як зазначила начальник Бердянського управління ГУ ДФС у Запорізькій області Оксана Федорова, безперечними лідерами у сплаті податку на нерухомість, є власники об’єктів нерухомості – юридичні особи, внесок яких у місцеві бюджети Бердянщини у 2018 році становив 9,1 млн. гривень. Фізичні особи – власники майна перерахували до місцевих скарбниць 2,3 млн. грн. податку на нерухомість.

«В умовах децентралізації влади сплачені до бюджетів місцевих громад податки є джерелом фінансування соціальної сфери, фінансовим підґрунтям для розвитку інфраструктури, можливістю використовувати бюджетні надходження на впровадження проектів розвитку регіону», - зазначила Оксана Федорова.

 

Оксана Федорова: Платники Бердянщини сплатили  65 мільйонів гривень

єдиного податку з фізичних осіб

Усього на території обслуговування Бердянського управління ГУ ДФС у Запорізькій області (м. Бердянськ, Бердянський та Приморський райони) станом на 01 січня  2019 року, зареєстровано 7072 суб’єктів господарювання - фізичних осіб, з  них платники єдиного податку 4261 осіб. Як зазначила начальник Бердянського управління ГУ ДФС у Запорізькій області Оксана Федорова, порівняно з минулим роком кількість зареєстрованих єдинників зросла на 88 осіб.

Переважна більшість суб'єктів господарювання обрали другу групу спрощеної системи оподаткування – 2524 осіб, на третій групі працюють – 1190 платник, на першій – 547 осіб.

За січень - грудень 2018 року фізичними особами до місцевого бюджету сплачено 65,0 млн грн єдиного податку, що на 10,3 млн грн, або на 18,9 % перевищує надходження аналогічного періоду минулого року.  

У 2019 році на спрощеній системі оподаткування для фізичних осіб - підприємців передбачені наступні ставки єдиного податку: для першої групи – 10 відсотків від прожиткового мінімуму (складає 192,10 гривні на місяць), для другої групи – 18 та 20 відсотків від мінімальної зарплати (складає 751,14 грн. та 834,60 гривні на місяць), для третьої групи – 3 відсотки від доходу для платників ПДВ та 5 відсотків від доходу для неплатників ПДВ.

Фізичні особи - підприємці, які знаходяться на загальній системі оподаткування зобов’язані будуть сплачувати податок - 18 відсотків від чистого прибутку (Доходи - Витрати).

 

Новини законодавства

 

З 1 січня 2019р. платники податків, що ліквідуються, зобов'язані передавати всі первинні документи в архів

Такі зміни передбачені  Законом України від 23.11.2018 р. № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Відповідно до п. 44.3 ПКУ платники податків зобов'язані забезпечити зберігання первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, а також документів, пов'язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом не менш як 1095 днів (2555 днів - для документів та інформації, необхідної для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням відповідно до ст. 39 ПКУ) з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи, а в разі її неподання - з передбаченого ПКУ граничного терміну подання такої звітності.

З 1 січня 2019 року  зазначений пункт доповнено другим абзацем, який передбачає, що у разі ліквідації платника податків первинні документи, регістри бухгалтерського обліку, фінансова звітність, інші документи за період діяльності платника податків не менш як 1095 днів (2555 днів - для документів та інформації, необхідної для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням відповідно до ст. 39 ПКУ), що передували даті ліквідації платника податків, в установленому законодавством порядку передаються до архіву.

 

Новації 2019 року у справлянні рентної плати і екологічного податку

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє, що Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIIІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (далі – Закон № 2628) були внесені до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) зміни, зокрема, щодо ставок рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин.

Так, з 01.01.2019 не оподатковують рентною платою урановмісні корисні копалини, видобуті на стадії геологічного вивчення на підставі спеціальних дозволів, отриманих після 1 січня 2018 року (новий п. п. 252.4.9 п. 252.4  ст. 252 ПКУ).

Крім того, зросли ставки рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин. Це стосується видобутку нафти з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 м, – підвищення ставки з 29 % до 31 %, з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 м, – з 14 % до 16 %.

При цьому рентну плату за видобуток конденсату зменшено: для покладів на глибині до 5000 м – з 45 % до 31 %, а з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 м, – з 21 % до 16 %.

Також протягом усього 2019 року до ставки рентної плати за користування надрами для видобування залізної руди застосовується коефіцієнт 1,1 (п. 252.20 ст. 252 ПКУ).

З 2019 року застосовується новий порядок справляння та розподілу сум доходів від екологічного податку (далі – податок), зокрема в частині викидів двоокису вуглецю в атмосферне повітря (далі – Викиди двоокису вуглецю).

Також розділ VІІІ ПКУ змінено Законом № 2628 як у частині визначення платників, які справляють екологічний податок за Викиди двоокису вуглецю, так і ставок Податку.

З 01 січня 2019 року ставку Податку за викиди двоокису вуглецю стаціонарними джерелами з 0,41 грн/тонну підвищено до 10 грн/тонну, тобто збільшено у 24,4 раза.

Нагауємо, що платники Податку перераховують суми Податку, що справляється за викиди, крім Викидів двоокису вуглецю, скиди забруднюючих речовин та розміщення відходів, одним платіжним дорученням на рахунки, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, які забезпечують розподіл цих коштів у співвідношенні, визначеному Бюджетним кодексом України:

? 45 відсотків Податку – до загального фонду Державного бюджету України (крім Податку, що справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення, який зараховується до загального фонду державного бюджету у повному обсязі; Податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад встановлений особливими умовами ліцензії строк, який зараховується до спеціального фонду державного бюджету у повному обсязі);

?55 відсотків – до спеціального фонду місцевих бюджетів (крім Податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів), у тому числі:

- до сільських, селищних, міських бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, – 25 відсотків;

- обласних бюджетів – 30 відсотків;

- бюджетів міст, м. Києва – 55 відсотків.

Податок, що справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад встановлений особливими умовами ліцензії строк, зараховується до спеціального фонду державного бюджету у повному обсязі.

 

Оновлено форму декларації з податку на нерухомість

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 15.11.2018 №897 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» (далі – Наказ №897) оновлено форму декларації з податку на нерухомість. Наказ №897 набув чинності з 18 січня 2019 року.

Нова форма декларації  складається з податкової декларації та двох додатків для розрахунків податкових зобов'язань окремо, а саме: щодо об'єктів житлової та нежитлової нерухомості.

Нагадаємо, що відповідно до пп.5 п.7 ст.266 Податкового Кодексу України (далі - ПКУ), платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта або об'єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст.46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного об'єкта житлової або нежитлової нерухомості декларація юридичною особою - платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

 Сплачувати та подавати звітність з податку на нерухоме майно необхідно за місцезнаходженням об'єкта або об'єктів оподаткування.  Нова редакція форми декларації забезпечить зручність суб’єктам господарювання декларувати податкові зобов’язання з податку по  об’єктах житлової та нежитлової нерухомості. Особливо це стосується надання уточнюючих декларацій.

 

Розширено види доходів, що не оподатковуються військовим збором 

Законом  України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів" від 23.11.2018 №2628-VIII внесені зміни, зокрема, щодо оподаткування  військовим збором.

Так, з 01.01.2019 року  від оподаткування військовим збором звільняються доходи, отримані за здані (продані) вторинну сировину, побутові відходи, брухт чорних металів (код 7204 згідно з УКТ ЗЕД), брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні (код 8548 10 21 00 згідно з УКТ ЗЕД), залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю (код 8548 10 91 00 згідно з УКТ ЗЕД), та брухт дорогоцінних металів, проданий Національному банку України.

До змін, внесених Законом №2628 (до 01.01.2019), зазначені доходи оподатковувались військовим збором.

Зазначена норма передбачена п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу (зі змінами, внесеними  Законом України від 23.11.2018 № 2628-VIII).

 

Новації 2019 року: оподаткування податком на доходи фізичних осіб

Законом  України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів" від 23.11.2018 №2628-VIII внесені зміни, які застосовуються з 01.01.2019 року, зокрема, щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб, а саме:

1. Не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад'юнкту, але не вище ніж сума, визначена в абз. 1 п.п. 169.4.1 ст. 169 Податкового кодексу (п.п. 165.1.26 ст. 165 ПКУ).

Отже, з 01.01.2019 року не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб стипендії, які у поточному році  не перевищують 2690 грн. на місяць, незалежно від джерела виплати.

Нагадаємо, що до 01.01.2019 така пільга була передбачена тільки для стипендій, які виплачуються з бюджету і розмір такої стипендії не мав перевищувати 2470 грн.

2. Не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сума страхової виплати, страхового відшкодування або викупна сума, отримана платником податку за договором страхування від страховика-резидента або страховика-нерезидента, іншого ніж довгострокове страхування життя та недержавне пенсійне забезпечення, при дотриманні певних умов (п.п. 165.1.27 ст. 165 ПКУ).

Отже, з 01.01.2019 року, при дотриманні певних умов, не оподатковуються суми страхової виплати, виплаченої страховиком-нерезидентом.

3. Не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) - у частині, що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (п.п. 165.1.39 ст. 165 ПКУ).

Отже, з 01.01.2019 року оподатковується податком на доходи фізичних осіб  лише та частина вартості подарунка, що перевищує 25% мінімальної зарплати (у 2019 році - 1043,25 грн на місяць).

Нагадаємо, що до 01.01.2019, якщо вартість дарунків перевищувала  вказаний розмір, то вся їх вартість оподатковувалася податком на доходи фізичних осіб і військовим збором.

4. Розширено перелік витрат, дозволених для включення до податкової знижки.

Так, до податкової знижки включається сума коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи. Розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня звітного (податкового) року (у 2019 році - 125190 грн.) (п..п. 166.3.9 ст. 166 ПКУ).

Законом України від 03.07.2018 № 2477-VIII (набрав чинності 28.07.2018) визначено, що до витрат, дозволених до включення до податкової знижки включаються сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення (п.п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ) .

Отже громадяни, які сплачують за освітні послуги, що надаються вітчизняними дошкільними, шкільними та позашкільними закладами освіти, мають право на податкову знижку.

До змін, право на користання податковою знижкою надавалося лише за послуги, сплачені на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для здобуття середньо-професійної або вищої освіти.

5. Законом України від 10.07.2018 №2497-VІІІ (набрав чинності 15.08.2018)  визначено, що при отриманні сум винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору від фізичних осіб - платників єдиного податку четвертої групи, їх отримувач зобов'язаний включити суми таких доходів до річної податкової декларації за звітний рік та самостійно сплатити з них установлені цим Кодексом податки та збори (п.п. 164.2.2 ст. 164 ПКУ).

Тобто, зобов'язані подати податкову декларацію громадяни, що отримували винагороди за цивільно-правовими договорами від фізичних осіб - платників єдиного податку четвертої групи (оскільки такі виплати отримуються не від  податкових агентів).

 

Затверджено новий Державний реєстр РРО

Державною фіскальною службою наказом від 04.01.2019 року № 8 затверджено  новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

У новому Державному реєстрі міститься:

- 94 моделей РРО, дозволених до первинної реєстрації,

- та 77 моделей РРО, первинна реєстрація яких заборонена.

Також визначено перелік із 7 моделей РРО, виключених з Державного реєстру в 2016-2018 роках, експлуатація яких не дозволяється.

Державний реєстр РРО розміщено на офіційному веб-порталі ДФС: 

http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/320822.html

 

 

Як оподатковуються податком на нерухомість будівлі та споруди сільськогосподарських товаровиробників?

Законом  України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів" від 23.11.2018 №2628-VIII внесені зміни, зокрема, щодо оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки сільськогосподарських товаровиробників.

Так, з 1 січня 2019 року  не є об'єктом оподаткування податком на нерухомість будівлі та споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб)  при дотриманні наступних умов:

- такі будівлі та споруди віднесені до класу "Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства" (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000,

- такі будівлі та споруди не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Оскільки зміни до Кодексу в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, набирають чинності з 01.01.2019, така норма буде враховуватись при обчисленні податку за базовий податковий (звітний) 2019 рік та наступні звітні періоди починаючи з 1 січня 2020 року.

Зазначена норма передбачена пп. 266.2.2 ж) ст. 266 Податкового кодексу (зі змінами, внесеними  Законом України від 23.11.2018 № 2628-VIII).

 

Всі новини

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора