Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

ДО УВАГИ СТРАХУВАЛЬНИКІВ!

Дата: 22.03.2019 09:48
Кількість переглядів: 769

Фото без опису

Частиною 1 статті 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі – Закон України № 1105) визначено, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Листок непрацездатності – це багатофункціональний документ, який є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю та для матеріального забезпечення застрахованої особи в разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів.

Слід зазначити, що відповідно до частини 3 статті 30 Закону України                         № 1105 рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації.

Відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018                                 № 13, комісія (уповноважений) із соціального страхування зобов’язана розглядати підставу і правильність видачі та заповнення листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення, та має право перевіряти дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності (пункти 2.1 та 2.2). При порушенні режиму, встановленого для них лікарем, застраховані особи втрачають право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням органу, який призначає допомогу по тимчасовій непрацездатності (частина 2 статті 23 Закону України № 1105).

Також комісія із соціального страхування має право звертатися за необхідності до Фонду щодо перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності  застрахованим особам відповідно до  абз. 3 п. 2.1 Положення № 13.

Тож за наявності сумнівів, чи справді працівник хворів і чи правомірно йому видано лікарняний, комісії необхідно:

по-перше, перевірити дотримання застрахованою особою режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності;

по-друге, направити від комісії звернення до Фонду з проханням перевірити обґрунтованість видачі листка непрацездатності. Висновок Фонду стане підставою для прийняття комісією рішення про виплату за лікарняним або відмову в цій виплаті.

 

Бердянське відділення управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України у Запорізькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора