A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє. Новини 26.06.2019

Дата: 26.06.2019 15:10
Кількість переглядів: 597

Фото без опису

 

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє (скачати файл)

 

У Бердянській райдержадміністрації відбулося

чергове засідання колегії

Днями у Бердянській районній державній адміністрації відбулося чергове засідання колегії під головуванням першого заступника голови Бердянської РДА Геннадія Бєлогурова та за участю, як члена колегії, начальника Бердянського управління ГУ ДФС у Запорізькій області Оксани Федорової.

Під час засідання розглянули ряд питань що стосуються стану ринку праці та ефективності вжитих заходів щодо його регулювання за підсумками 2018 року. Зокрема, щодо проведення спільних заходів Бердянським управлінням фіскальної служби з органами місцевого самоврядування із попередження фактів нелегального використання робочої сили, виявлення працюючих осіб без оформлення належним чином трудових відносин та проведення відповідних дій для легалізації заробітної плати.

В контексті розгляду цього питання начальник Бердянського управління Оксана Федорова запропонувала провести ряд робочих виїзних семінар-нарад із суб’єктами підприємницької діяльності в сфері готельного бізнесу, із залученням сільських голів територій та керівництва району з метою проведення інформаційно – роз’яснювальної роботи щодо сплати туристичного збору, справляння податку на нерухомість та орендної плати за землю, єдиного податку, тощо.

Наприкінці засідання колегії Геннадій Бєлогуров наголосив, що тільки спільними зусиллями бізнесу, влади та громадськості можна досягти максимального результату у наповненні бюджету місцевих громад.

 

Доходи платників податків Бердянського управління збагатили казну на 216 мільйонів 500 тисяч гривень

За січень-травень 2019 року платники податків Бердянського управління спрямували до зведеного бюджету 216,5 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Про це повідомила начальник Бердянського управління ГУ ДФС у Запорізькій області Оксана Федорова. За п’ять місяців поточного року показник перевищив надходження 2018 року на 33,4 млн грн або 18,2 відсотка.

Із загальної суми зібраного ПДФО місцеві бюджети отримали 162,4  млн грн, що на 25,1 млн грн більше, ніж у минулому році.

Державний бюджет поповнився на 54,1 млн грн ПДФО, порівняно з 2018 роком зростання склало більше 8,3 млн гривень.

Варто зазначити, що податок на доходи фізичних осіб є основним джерелом наповнення місцевої казни. В структурі надходжень він займає позицію лідера – 62,6 відсотка від загальної суми інших податків і зборів.

Сплачується цей податок із розрахунку 18 відс. від нарахованого доходу. Надходження саме цього податку є показовим для розвитку міст, селищ та регіону в цілому.

Тож у фіскальній службі звертають увагу роботодавців на дотримання вимог трудового законодавства –  офіційне оформлення співробітників, своєчасну виплату заробітної плати, недопущення її виплати у “конвертах”.

 

27 червня 2019 року – останній день сплати податків за травень

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області, нагадує платникам податків, що відповідно до ст.73 Кодексу законів про працю 28 червня 2019 року - День Конституції України визначено неробочим святковим днем.

Відповідно до норм Податкового кодексу України термін сплати податків і зборів, якщо останній день сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, не переноситься.

Якщо останній день сплати податку або збору припадає на вихідний або святковий день, то податкові зобов’язання необхідно сплатити напередодні встановленого граничного терміну.

У період з 28 червня по 30 червня 2019 року зарахування сплачених сум не здійснюватиметься.

Враховуючи зазначене, 27 червня 2019 року - останній день сплати за травень:

 - ПДВ платниками, у яких базовий податковий звітний період дорівнює календарному місяцю;

- акцизного податку;

- ПДФО з нарахованого, але не виплаченого доходу;

- ПДФО із загальної суми процентів, нарахованих за травень на поточний або депозитний банківський рахунок; на вклади членів кредитної спілки;

- військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу;

- рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;

- рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;

- рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами територією України;
- рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;

- плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), крім громадян.

Запрошуємо платників податків заздалегідь перерахувати необхідні податкові надходження та вчасно виконати свій конституційний обов’язок!

 

Новини законодавства

 

Удосконалено правове регулювання у сфері земельних відносин

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє, що постановою Кабінету Міністрів України від 05 червня 2019 року № 477 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету міністрів України» (далі – Постанова № 477) удосконалено правове регулювання у сфері земельних відносин шляхом приведення деяких постанов Кабінету Міністрів України (далі – КМУ) у відповідність до змін у законодавстві.

Так, вищезазначеною Постановою передбачено введення нового понятійного апарату, запровадженого Законом України «Про електронні довірчі послуги» від 05 жовтня 2017 року № 2155-VІІІ, зокрема поняття «кваліфікований електронний підпис» у низці нормативно-правових актів КМУ.

Крім того, Постановою № 477 внесено зміни до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою КМУ від 17 жовтня 2012 року № 1051 із змінами у частині запровадження механізму внесення відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру про масиви земель сільськогосподарського призначення, користування такими відомостями.

Також Постановою № 477 передбачено запровадження удосконаленого механізму надання адміністративної послуги з видачі витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки в електронному вигляді, що зменшить витрати часу фізичних та юридичних осіб на отримання відповідної адміністративної послуги, сприятиме спрощенню процедури її надання.

Постанова № 477 набрала чинності 21.06.2019 (опублікована у бюлетені «Офіційний вісник України» від 21.06.2019 № 47).

 

Скасовано застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області інформує, що Указом Президента України від 20 червня 2019 року № 418/2019 (далі – Указ № 418) визнано таким, що втратив чинність, зокрема, Указ Президента України від 12 червня 1995 року № 436 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» із змінами (далі – Указ № 436).

Нагадуємо, що Указом № 436 було встановлено штрафи за порушення норм обігу готівки, а саме:

? за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах – у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожний день;

? за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки – у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої суми;

? за витрачання готівки з виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) та інших касових надходжень (крім коштів, отриманих із кас установ банків) на виплати, що пов’язані з оплатою праці (за винятком екстрених (невідкладних) обставин – соціальних виплат громадянам на поховання, допомоги при народженні дитини, одиноким та багатодітним матерям, на лікування в разі хвороби, компенсацій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи), за наявності податкової заборгованості – в розмірі здійснених виплат;

? за перевищення встановлених строків використання виданої під звіт готівки, а також за видачу готівкових коштів під звіт без повного звітування щодо раніше виданих коштів – у розмірі 25 відсотків виданих під звіт сум;

? за проведення готівкових розрахунків без подання одержувачем коштів платіжного документа (товарного або касового чека, квитанції до прибуткового ордера, іншого письмового документа), який би підтверджував сплату покупцем готівкових коштів, – у розмірі сплачених коштів;

? за використання одержаних в установі банку готівкових коштів не за цільовим призначенням – у розмірі витраченої готівки;

? за невстановлення установами банків лімітів залишку готівки в касах – у п’ятдесятикратному розмірі неоподатковуваного мінімуму доходів громадян за кожний випадок такого невстановлення.

Указ № 418 розміщено на сторінці офіційного Інтернет-представництва Президента України за посиланням: 

 https://www.president.gov.ua/documents/4182019-27613

 

УВАГА! Скасовано обов’язковий продаж валютних надходжень

З метою подальшого спрощення ведення бізнесу в Україні Національний банк скасовує вимогу щодо обов’язкового продажу валютних надходжень. Норма, яка зобов’язує підприємців продавати 30% валютних надходжень на міжбанківському валютному ринку, перестала діяти з 20 червня 2019 року.

Зазначені зміни затверджені Постановою Правління Національного банку від 18.06.2019 р. №78 «Про внесення зміни до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті».

 

Суб’єктам господарювання надано право здійснювати розрахунки за зовнішньоекономічними договорами електронними платіжними засобами

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області інформує, що 14.06.2019 набрала чинності постанова Правління Національного банку України від 13 червня 2019 року № 77 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» (далі – Постанова НБУ № 77).

Постановою НБУ № 77 розділ IV Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 02 січня 2019 року № 2 (зі змінами) (далі – Положення), доповнено новим пунктом 32¹ такого змісту:

«Суб’єкти господарювання-резиденти (юридичні особи та фізичні особи-підприємці) мають право здійснювати розрахунки за зовнішньоекономічним договором (контрактом, угодою, іншим документом, що застосовується в міжнародній практиці та може вважатися договором) з експорту/імпорту товарів за допомогою електронного платіжного засобу, якщо операція за одним таким договором в один операційний день не перевищує незначний розмір».

Довідково: незначний розмір валютної операції (незначний розмір) – розмір валютної операції (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на дату здійснення операції), який є меншим за розмір, установлений для фінансових операцій, які підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу згідно із законодавством у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (п.п. 2 п. 2 розділу І Положення).

Постанову НБУ № 77 розміщено на сторінці офіційного  інтернет-представництва НБУ 13.06.2019 за посиланням: 

 https://bank.gov.ua/document/download?docId=96815443

 

Увага платників податків,

які здійснюють діяльність на ринку пального !

Законом України від 23.11.2018 року N 2628-VIII « Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» внесено зміни до Закону України від 19.12.1995року  №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів» (далі –Закон №481), зокрема запроваджено ліцензування  видів господарської діяльності з виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним. Зазначені зміни набирають чинності з 1 липня 2019 року. 

Згідно з статтею 17 Закону №481(із змінами, які набудуть чинності з 01.07.2019) за здійснення роздрібної торгівлі пальним без наявності ліцензії до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у розмірі 250000 гривень.

 За здійснення оптової торгівлі пальним без наявності ліцензії до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у розмірі  500000 гривень.

 

Роз’яснення законодавства

 

Як отримати довідку про відсутність заборгованості

За період січень - травень 2019 року Бердянським управлінням ГУ ДФС у Запорізькій області видано 321 Довідку про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка) відповідно до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 №733, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України  27.09.2018 за №1102/32554.

Для отримання Довідки платник податків подає відповідну заяву за вибором:

- у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу. Якщо заяву подано до державної податкової інспекції, її передають до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу;

- в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину «Електронного кабінету» з дотриманням вимог Законів «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Довідка або відмова у її наданні готується уповноваженим органом протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання заяви органом, до якого її було подано.

Довідка видається безоплатно, за вибором платника - у паперовій або електронній формі, про що зазначається у поданій заяві.

Термін дії Довідки становить 10 календарних днів з дати її формування.

 

Нелегальна заробітна плата: негативи для працюючих

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє, що легалізація заробітної плати, прихованої зайнятості на сьогодні є одним із основних напрямків роботи органів ДФС.

На жаль, для багатьох зарплата «у конверті» стала звичайним явищем і нормою. При цьому, нелегальне працевлаштування позбавляє працівника права не лише на достойну пенсію, а й знижує його соціальну захищеність.

Мінуси заробітної плати «у конверті» очевидні:

? трудовий стаж не зараховується, не виплачується гарантований розмір заробітної плати (зокрема, доплати, надбавки та заохочувальні виплати);

? відсутні жодні соціальні гарантії, передбачені для працівника, а саме: права на відпустку, зокрема, додаткову та без збереження зарплати, відпустку по вагітності та пологах; права на оплату листа непрацездатності; права на соціальне страхування на випадок безробіття; права на достроковий вихід на пенсію, якщо ви працюєте в шкідливих умовах; права на скорочений робочий день, тиждень, якщо ви працюєте в шкідливих умовах; права не працювати у вихідний та святковий день; права не залучатися до наднормових робіт без вашого бажання; права на охорону праці; права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; права на гарантії за колективним договором. Якщо умови оплати праці не обумовлені у трудовому договорі, їх виконання або невиконання визначатиметься тільки особистим ставленням керівника до конкретної людини;

? звільнення може відбутися у будь-який момент і без вихідної допомоги.

Додатково, звертаємо увагу, що відповідальним за сплату (перерахування) до бюджету податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) при виплаті доходу фізичній особі є податковий агент (роботодавець).

Так, нормами п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Податкового кодексу України    (далі – ПКУ) визначено, що податковий агент (роботодавець), який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника ПДФО, зобов’язаний утримувати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку ПДФО, визначену ст. 167 ПКУ.

Згідно із п.п. 168.1.2 п. 168.1 ст. 168 ПКУ ПДФО сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом.

 

Про право платника податків на оскарження рішень ДФС

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє, що гарантії прав та свобод людини – це передбачена Конституцією і законами України система правових норм, організаційних засобів і способів, умов і вимог, за допомогою яких здійснюються охорона і захист прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина.

У разі незгоди платника податків із сумами нарахованих грошових зобов’язань, йому не обов’язково відразу звертатися із позовами до суду.

Податковий кодекс України містить норму, яка дозволяє платникам проводити процедуру оскарження в адміністративному порядку. Подаються такі скарги протягом 10 календарних днів, які настають за днем отримання платником податків податкового повідомлення-рішення або іншого рішення контролюючого органу. При цьому скарга має подаватися до контролюючого органу вищого рівня, тобто до ГУ ДФС у Дніпропетровській області. Така скарга розглядається і по ній приймається рішення.

Платник податків має право оскаржити в суді податкове повідомлення-рішення або інше рішення контролюючого органу у будь-який момент після отримання такого рішення протягом 1095 днів.

Крім того, відповідно до статті 56 Податкового кодексу України, не підлягають оскарженню грошові зобов’язання, визначені платником самостійно.

 

До уваги платників: на період відпустки можливе звільнення від сплати єдиного податку

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області нагадує, що платники єдиного податку  1 і 2 групи сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. У свою чергу нарахування авансових внесків для таких платників єдиного податку здійснюється податковими органами на підставі поданої ними заяви, зокрема щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви стосовно періоду щорічної відпустки.

Водночас згідно пп. 295.5 ПКУ платники єдиного податку, віднесені до груп 1 і 2, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки. Проте за умови, якщо вони не використовують працю найманих осіб.

Тобто платники єдиного податку груп 1 і 2, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки за умови подання заяви до контролюючого органу стосовно обрання періоду щорічної відпустки.

Щодо підприємців — платників 3 групи, таке звільнення від сплати єдиного податку до них не застосовується через недоцільність. Адже вони сплачують не фіксовану основну ставку єдиного податку, а відсоткову — від фактично отриманого доходу за звітний період. Тобто якщо підприємець  групи 3 знаходиться у відпустці за власним бажанням, це жодним чином не впливає на порядок нарахування та сплати єдиного податку за відповідний звітний період.

 

Порядок відкриття електронного рахунку платнику акцизного податку з реалізації пального

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області звертає увагу платників, що п. 16 розділу ІІІ Порядку електронного адміністрування реалізації пального, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 113, із змінами (далі – Порядок № 113) визначено, що електронний рахунок відкривається платнику акцизного податку (далі – податок) Державною казначейською службою України (далі – Казначейство) автоматично без укладення договору та на безоплатній основі. На електронний рахунок платник податку зараховує необхідну суму коштів виключно з власного поточного рахунка.

Згідно з п. 17 розділом ІІІ Порядку № 113 електронні рахунки відкриваються виключно на підставі реєстрів для Казначейства, які ДФС після внесення осіб до реєстру платників протягом одного робочого дня надсилає Казначейству.

У реєстрі для Казначейства зазначаються найменування або прізвище, ім’я та по батькові платника податку, податковий номер або номер та серія паспорта (для фізичних осіб – підприємців, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта), номер бюджетного рахунка, код згідно з ЄДРПОУ та МФО органу Казначейства, до якого здійснюється перерахування податку до державного бюджету.

Датою початку здійснення платником податку операцій з використанням електронного рахунка є дата відкриття такого рахунка.

Казначейство відповідно до вимог ст. 69 Податкового кодексу України надсилає ДФС повідомлення про відкриття електронного рахунка платника податку не пізніше операційного дня, що настає за днем його відкриття. Після надходження такого повідомлення ДФС інформує платника податку про реквізити його електронного рахунка (п. 18 розділу ІІІ Порядку № 113).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора