A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє. Новини 18.09.2019

Дата: 18.09.2019 16:15
Кількість переглядів: 519

 

 

всі новини

Отримати податкову знижку можна лише працюючи офіційно!

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує громадянам про можливість отримання податкової знижки  у вигляді повернення з бюджету сплаченого податку на доходи фізичних осіб.

Громадяни, які офіційно працюють та отримують легальну заробітну плату, можуть скористатися правом на отримання податкової знижки. 

Відповідно до Податкового кодексу України (далі ПКУ) податкова знижка – це  документально підтверджена сума  витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (послуг, робіт) протягом звітного року, на яку  дозволяється  зменшення  його загального річного оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати.

До таких витрат, зокрема відносяться кошти, сплачені за навчання  дитини в приватних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти. Це стосується і оплати за навчання по контракту у вітчизняних професійно – технічних та вищих учбових закладах як самого платника податку, так  і членів його сім’ї першого ступеня  споріднення.

Витрати на страхові платежі та пенсійні внески, сплачені страховику та недержавному  пенсійному фонду,  пожертвування або благодійні внески  неприбутковим організаціям, частина сплачених процентів за іпотечним житловим кредитом також включаються до податкової знижки. 

Повний перелік  таких витрат  наведено у ст.166 ПКУ.

Звертаємо увагу, що податкова знижка  нараховується на доходи, отримані у вигляді заробітної плати і, при цьому, сума знижки не повинна перевищувати  розмір заробітної плати, яка отримана впродовж звітного року.

Якщо фізична особа не працює, не отримує заробітну плату або  отримує її неофіційно,  не сплачує податок на доходи фізичних осіб, вона не має права на податкову знижку.

Для отримання податкової знижки та повернення з бюджету сплачених коштів у вигляді податку  на доходи фізичних осіб, слід надати до органу податкової служби за місцем реєстрації  Декларацію про майновий стан і доходи та копії документів, які підтверджують понесені витрати у звітному році.

При цьому, за вибором платника податкова декларація може бути подана в один із таких способів:

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

З метою підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян, підвищення якості адміністрування, ДПС запроваджено новий електронний сервіс в «Електронному кабінеті», у тому числі заповнення та подання податкової декларації платниками податків – фізичними особами в електронному вигляді.

Звертаємо увагу, що у разі якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Отже, для отримання податкової знижки за 2018 рік Декларацію про майновий стан та доходи слід подати до 31 грудня 2019 року.

 

Власники нерухомості Бердянська та Приморська поповнили місцеві бюджети на 8,7 млн гривень

За січень-серпень 2019 року власники нерухомого майна Бердянська, Бердянського та Приморського районів перерахували до місцевих бюджетів 8,7  млн грн відповідно, що на 0,5 млн грн перевищує минулорічні надходження.

Лідерами зі сплати податку на нерухомість є юридичні особи, вони перерахували 6,5 млн грн (Бердянськ – 5,5 млн грн,  Бердянський район – 0,3 млн грн, Приморський район – 0,7 млн грн).

Нагадаємо, що платники-юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до фіскальних органів за місцезнаходженням об'єкта оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Фізичній особі про суму сплати податку контролюючим органом надсилається повідомлення – рішення за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком). Сума податку має бути сплачена протягом 60 днів з дня отримання такого податкового повідомлення – рішення. Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем реєстрації для проведення звірки даних.

 

Протягом восьми місяців 2019 року до місцевих бюджетів Бердянська, Бердянського та Приморського районів надійшло   майже 77 млн гривень плати за землю

За січень – серпень 2019 року від  власників та користувачів земельних ділянок, які обліковуються  у Бердянському управлінні ГУ ДФС у Запорізькій області,  надійшло76,8 млн гривень плати за землю, в т.ч. від платників Бердянська – 51,6 млн грн, Бердянського району – 10,9 млн грн  та Приморського району 14,3 млн грн.

В загальній сумі надходжень плати за землю 59,1 млн грн (76,9 відсотків) - це надходження від юридичних осіб.  Підприємства м. Бердянськ перерахували майже 43,3 млн грн,  Бердянського району 8,1 млн грн, міста Приморськ та Приморського району – 7,7 мільйона гривень.

Водночас від фізичних осіб до місцевих бюджетів надійшло 17,7 млн. грн. (Бердянськ – 8,3 млн грн, Бердянський район – 2,9 млн грн, Приморський район – 6,5 млн грн), що  становить 18,2 відсотків загальних находжень по платі за землю.

 

Новації законодавства

Форма № 20-ОПП: оновлено Довідник типів об’єктів оподаткування

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що 12 вересня 2019 року ДПС України оприлюднила оновлений Довідник типів об’єктів оподаткування (станом на 11.09.2019).

Перелік доповнено одним об’єктом оподаткування, а саме: 711 – Ділянка надр.

Звертаємо увагу, що повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП подаються протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Формою № 20-ОПП передбачено заповнення типу об’єкта оподаткування.

З Довідником типів об’єктів оподаткування можна ознайомитись на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора