Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє. Новини 18.12.2019

Дата: 19.12.2019 09:16
Кількість переглядів: 474

ВСІ НОВИНИ

Бердянські та приморські підприємства  сплатили до бюджету

майже 59 мільйонів гривень податку на прибуток

З початку року підприємства міста Бердянськ, Бердянського та  Приморського районів сплатили до державного бюджету 58,7 мільйона гривень податку на прибуток. Зокрема, у листопаді 2019 року до бюджету було спрямовано 12,6 мільйона цього податку. Порівняно з минулим роком суб'єкти господарювання збільшили надходження на 2,4 мільйона.

Серед лідерів зі сплати податку на прибуток за одинадцять місяців – підприємства м. Бердянськ, які спрямували до бюджету 57,6 мільйона гривень. Cуб’єкти господарювання Бердянського району перерахували близько 0,6 мільйона та Приморського – 0,5 мільйона гривень.

Нагадаємо, податок на прибуток -  загальнодержавний  прямий податок, який сплачується за рахунок прибутку організації (підприємства, банку, страхової компанії, тощо), отриманого від здійснення господарської діяльності.

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Податкового кодексу України.

 

Бердянські податківці надали платникам

понад 12 тисяч адмінпослуг

За січень–листопад 2019 року представники бізнесу та громадськості отримали в центрах обслуговування платників Бердянського управління             ГУ ДПС у Запорізькій області  12 462 адміністративні послуги.

Найбільш затребувана послуга – видача картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки. Усього з початку року надано 7 732 такі послуги. На другому місці видача відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків –          2 305 послуг. На третьому місці – послуга з реєстрації платників єдиного податку – 907 послуг. На четвертому місці - надання довідок про відсутність заборгованості з платежів до бюджету – 683 послуги. Не менш затребуваною послугою є надання витягу з реєстру платників єдиного податку – 647 послуг. Також у ЦОПах платники мають можливість отримати комплекс консультативних та інформаційних послуг, подати звітність тощо.

Нагадаємо, фахівці Бердянського управління надають адміністративні послуги у двох Центрах обслуговування платників за адресою: м. Бердянськ (пр. Праці, 20, телефон консультанта – модератора: (06153) 3-84-06)),            м. Приморськ (вул. Соборна, 63, телефон консультанта-модератора: (06137) 7-35-14)).

Також повідомляємо, у приміщенні Бердянського управління на другому поверсі в кабінеті 219 знаходиться Акредитований центр сертифікації ключів ДПС у Запорізькій області, де підприємства, установи й організації усіх форм власності, а також фізичні особи мають можливість отримати електронні довірчі послуги (електронний цифровий підпис). Телефон для довідок: (06153)  3-86-63.

 

Новини законодавства

 

Нове законодавство з РРО полегшить ведення бізнесу

Однією з основних цілей нових законів про РРО – це полегшення життя бізнесу шляхом введення електронних РРО. Вони є простішими у використанні, дешевшими та швидкішими.

У застосуванні електронних РРО бізнес може обрати, яким рішенням скористатися – рішенням, яке пропонує держава і воно є безкоштовним, або іншим, яке сам обере.

Суттєвою перевагою є спрощення процедури реєстрації РРО – вона проводиться засобами Електронного кабінету без подання реєстраційних документів, а лише шляхом отримання фіскального номера, який ідентифікує програмний РРО у інформаційній системі контролюючого органу.

Також здешевлюється й процес застосування РРО за рахунок виключення необхідності отримання еквайрингових послуг, послуг центрів сервісного обслуговування, укладання відповідних договорів, придбання класичного РРО.

Можливості використання замість традиційних РРО спеціальних програм ДПС забезпечить безкоштовне програмне рішення для суб’єктів господарювання. Програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон.  Обслуговування такого програмного продукту також буде безкоштовним для суб’єктів господарювання. Тобто, безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її підтримка.

Починаючи з 18 жовтня 2019 року закон дає 6 місяців для ДПС щоб з 18 квітня 2020 року весь бізнес, який користується касовими апаратами міг обрати собі для роботи електронний касовий апарат.

 

Внесено зміні до ПКУ щодо запровадження єдиної звітності

з єдиного внеску і ПДФО

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області інформує, що 25.09.2019 в офіційному виданні «Голос України» № 183 опубліковано Закон України від 19 вересня 2019 року № 116-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб» (далі – Закон № 116).

Закон № 116 вніс зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так, зокрема, згідно з нормами Закону № 116 п. 51.1 ст. 51 ПКУ викладено у новій редакції, відповідно до якої платники податків, у тому числі податкові агенти, платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), зобов’язані подавати контролюючим органам у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), а також сум нарахованого єдиного внеску, з розбивкою по місяцях звітного кварталу.

Також абзац перший п. 119.2 ст. 119 ПКУ викладено у новій редакції.

Відповідно до нової редакції неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платників податків – фізичних осіб, суми утриманого з них ПДФО, суми нарахованого єдиного внеску, а також суми отриманої оплати від фізичних осіб за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення податкових зобов’язань платника ПДФО, зменшення сум єдиного внеску та/або до зміни платника ПДФО (застрахованої особи) тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1 020 гривень.

Законом № 116 внесені зміни і до ст. 176 ПКУ.

Так, згідно з оновленим п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 ПКУ, особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них ПДФО, а також сум нарахованого єдиного внеску (з розбивкою по місяцях звітного кварталу), до контролюючого органу за основним місцем обліку. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику ПДФО – фізичній особі податковим агентом, платником єдиного внеску протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності із зазначених питань не допускається.

У разі якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) ПДФО до бюджету, податковий розрахунок за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Крім того, п. 296.3 ст. 296 ПКУ доповнено абзацом другим такого змісту: «платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи) у складі податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року подають також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників».

Закон № 116 набере чинності з 01.01.2021.

 

                                                                          Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора