A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє. Новини 05.02.2020

Дата: 06.02.2020 13:49
Кількість переглядів: 458

Фото без опису

Бердянське управління ГУ ДПС

у Запорізькій області повідомляє (скачати файл)

У Бердянську нагадали про розпочату деклараційну кампанію - 2020

Під час чергової наради у Бердянському міськвиконкомі, що відбулася на цьому тижні під керівництвом міського голови Володимира Чепурного, начальник Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова нагадала, що з 01 січня 2020 року стартувала кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2019 році та доповіла про підсумки деклараційної кампанії минулого року.

Так, у минулому році 3939 бердянців і приморчан подали декларації про майновий стан і доходи. Загальна сума задекларованого ними доходу - 191,5 мільйона гривень, з якої до бюджету нараховано та сплачено 11,5 мільйона податку на доходи фізичних осіб та 2 мільйони гривень військового збору. Разом з тим, 798,6 тисячі податку на доходи фізичних осіб було повернуто з бюджету 378 громадянам, які скористалися правом на податкову знижку.

Очільниця Бердянського управління звернула увагу, що у 2020 році річна податкова декларація про майновий стан і доходи подається за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 року № 177. Граничний термін подання звітної декларації за 2019 рік для підприємців – 10 лютого 2020 року, для громадян та самозайнятих осіб – 30 квітня 2020 року. Громадяни, які бажають реалізувати своє право на отримання податкової знижки за 2019 рік, можуть подати декларацію протягом всього 2020 року.

Завершенням заходу стали домовленості про спільну просвітницьку роботу з  питань декларування доходів громадян, організація виїзних консультаційних пунктів з питань заповнення декларацій та індивідуальної роботи з різними категоріями декларантів, які мають прозвітувати про отримані доходи до 01 травня 2020 року.

 

Шановні бердянці та мешканці Приморського району!

06 лютого 2020 року

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області проводе сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування доходів громадян, отриманих у 2019 році.

З 12:00 до 13:00 за телефоном (06153) 3-84-34 на запитання платників відповідатиме заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Олександр Прошутінський.

Легалізація зайнятості – вимога сьогодення!

Днями в Бердянському міськрайонному центрі зайнятості в рамках виконання доручення Прем’єр – Міністра України від 22.01.2020 року          № 2313/0/1-20 щодо вжиття заходів, спрямованих на детінізацію зайнятості населення відбувся семінар для роботодавців на тему «Легалізація тіньової зайнятості». У семінарі взяли участь фахівці відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області.

Фото без опису

Під час заходу були розглянуті питання легалізації трудових відносин, переваги офіційного працевлаштування, відповідальності за порушення законодавства про працю. Присутніх ознайомили з наслідками нелегального використання роботодавцями найманої робочої сили та закликали роботодавців зробити крок назустріч суспільству – легалізувати працівників та відмовитись від зарплати в «конвертах».

Легалізація трудових відносин – основа захисту трудових прав найманих працівників

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області інформує, що офіційне оформлення трудових відносин – це запорука у соціальному захисті найманої праці, забезпечення оплати лікарняних та відпустки, накопичувальна система загального стажу робітника, гарантоване отримання пенсії і т.п.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, що супроводжується повідомленням про такий прийом органа Державної податкової служби.

Починаючи з лютого 2020 року за встановлені факти неоформленої найманої праці до порушників законодавства будуть вжиті контрольно-перевірочні заходи із застосуванням штрафних та фінансових санкцій.

Новини законодавства

Увага! За січень 2020 року декларацію по ПДВ подаємо

вже за оновленою формою

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що  наказом Міністерства фінансів України від 20.11.2019 № 488 внесено зміни до Форми податкової декларації з ПДВ, форми уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок, а також Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.

Внесені зміни деталізували порядок відображення у розділі І декларації "Податкові зобов’язання" обсягів операцій з вивезення товарів за межі митної території України. Разом з цим, з рядка 5 декларації, виділено окремий рядок 5.1 для зазначення обсягів операцій, які звільнені від оподаткування

У новій редакції викладено  додаток 6 декларації (далі - Д6). Так скасовано "Звіт про суми податкових пільг" та встановлено, що суб’єкти господарювання мають відображати інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності.

Замість частини третьої таблиці 1, в якій відображалися операції, які звільнені від оподаткування, впроваджено таблицю 2 "Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплаченого суб'єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг".

Таблиця 2 (Д6) заповнюється у разі здійснення у звітному (податковому) періоді операцій з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування ПДВ.        Інформація зазначається у розрізі податкових пільг, які використовуються платником податку.

Нову редакцію отримала Таблиця "Розрахунок показників щодо належності підприємства (організації) до підприємства (організації) інвалідів".

У новій редакції викладено форму Розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ для осіб, не зареєстрованих платниками податку на вартість. Вона, зокрема, передбачає нарахування самостійно платником суми штрафу у зв'язку з виправленням помилок у разі, якщо внаслідок уточнення збільшується сума нарахованих податкових зобов'язань.

Так, особам, не зареєстрованим як платники податку,  надана можливість відкоригувати задекларовані податкові зобов’язання з ПДВ, що нараховані отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Нагадуємо, що вищезазначені нововведення набрали чинності з 01.01.2020 року, тож за січень  звітуємо вже  за оновленою формою.

Більш детальніше у листі ДПС України від 31.01.2020 № 1617/7/99-00-07-03-02-07.

ПДВ: дію пільги для підприємств, заснованих громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю подовжено

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що 29 грудня 2019 року вступив в дію Закон України від 05 грудня 2019 року N 344-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для діяльності підприємств та організацій, заснованих громадськими об'єднаннями осіб з інвалідністю" (далі - Закон N 344).

До 01.01.2025 р. продовжено дію нульової ставки ПДВ для операцій з постачання товарів (крім підакцизних товарів) та послуг (крім послуг, що надаються під час проведення лотерей і розважальних ігор та послуг з постачання товарів, отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податку здійснювати постачання товарів від імені та за дорученням іншої особи без передання права власності на такі товари), що безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями громадських об'єднань осіб з інвалідністю, які засновані громадськими організаціями осіб з інвалідністю і є їх власністю, де кількість осіб з інвалідністю, які мають там основне місце роботи, становить протягом попереднього звітного періоду не менше 50 відсотків середньооблікової кількості штатних працівників, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить протягом звітного періоду не менше 25 відсотків суми загальних витрат на оплату праці, що відносяться до складу витрат виробництва (пункт 8 підрозділу 2 розділу XX ПКУ).

При цьому у порівнянні з попередньою редакцією пункту 8 підрозділу 2 розділу XX ПКУ у тексті зазначеного пункту ПКУ слова "інвалід", "дитина- інвалід", "громадські організації інвалідів" в усіх відмінках і числах замінено відповідно словами "особа з інвалідністю", "дитина з інвалідністю", "громадські об'єднання осіб з інвалідністю" у відповідному відмінку і числі.

В абзаці третьому пункту 8 підрозділу 2 розділу XX ПКУ приведено у відповідність найменування Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" до чинного - "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні".

Таким чином, підприємствам та організаціям громадських об'єднань осіб з інвалідністю до 01.01.2025 р. подовжили право на застосування нульової ставки ПДВ до операцій з постачання товарів/послуг, місцем постачання яких згідно зі статтею 186 розділу V ПКУ визначено митну територію України, за умови відповідності критеріям, визначеним у пункті 8 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

 

Увага платників податків, які здійснюють виробництво, імпорт та продаж підакцизної продукції та інших зацікавлених осіб!

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що Кабінетом Міністрів України впроваджено зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів постановою від 11 грудня 2019 року №1144, яка набрала чинність 31.12.2019 р. та опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» від 31.12.2019 року №251.

З метою запровадження та вдосконалення нових електронних сервісів Державна податкова служба України за підтримки Міністерства фінансів України запустила електронний сервіс «Пошук акцизної марки».

За допомогою цього сервісу українці зможуть перевіряти легальність походження алкогольних напоїв та тютюнових виробів, а також здійснювати громадський контроль за обігом підакцизних товарів.

Електронний сервіс «Пошук акцизної марки» працює у тестовому режимі за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark.

Категорії платників, на яких не поширюється дія нових Законів України щодо застосування РРО

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує про впровадження нових правил застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) передбачені Законами України від 20.09.2019 № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та від 20.09.2019 № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».

Звертаємо увагу, що дія нових законів не поширюється на мікробізнес.

Так, нові правила застосування РРО не відносяться до:

-         платників єдиного податку І групи (річний дохід до 300 тис. грн);

-         фізичних осіб, які продають на ринку вживані речі, продукти власного підсобного господарства.

З 1 січня 2020 року подається нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи

З 1 січня 2020 року платники податків подають декларацію про майновий стан і доходи за новою формою.

Зміни до форми податкової декларації внесені наказом МФУ від 25.04.2019 № 177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

Нова форма податкової декларації містить наступні зміни:

• доповнено рядок 8 декларації «категорія платника» новим критерієм «особа, яка заявляє право на податкову знижку», який застосовується для громадян, які декларують право на податкову знижку;

• розрахунок суми податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання при використанні права на податкову знижку, виокремлено у додаток Ф3;

• в декларації у розділі ІІ «доходи, які включаються до загального оподатковуваного доходу» додатково виокремлено:

   - доходи «нарахований (виплачений, наданий) у формі винагород та інших виплат відповідно до умов цивільно-правового характеру»,

   - та  «дохід, отриманий від фізичної особи – орендаря, який не є податковим агентом фізичної особи – орендодавця, від надання в оренду (суборенду, емфітевзіс) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси орендодавця»;

Зверніть увагу, що з 01.01.2019 року сплата податку на доходи фізичних осіб з доходів, від надання в оренду (суборенду, емфітевзіс) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), здійснюється відповідно до Кодексу та Бюджетного кодексу України за місцезнаходженням таких земельних ділянок (часток, паїв), у зв’язку із чим в новій формі декларації передбачені деякі зміни у порядку розрахунку податкових зобов’язань з податку.

У той же час податкові зобов’язання з військового збору з доходів,  отриманих від фізичної особи – орендаря, який не є податковим агентом фізичної особи – орендодавця, від надання в оренду (суборенду, емфітевзіс) земельних ділянок, земельних часток (паїв) відповідно до вимог Кодексу визначаються в податковій декларації. При цьому сплата таких зобов’язань з військового збору здійснюється за податковою адресою.

 

РРО – новації

Застосування РРО при готівкових розрахунках

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» № 128-IX від 20.09.2019 передбачені зміни в порядок застосування РРО, зокрема:

• з 19 квітня 2020 року платники податків зможуть користуватися програмним РРО, як альтернативою класичним реєстраторам розрахункових операцій. Тобто замість традиційних РРО можливо використовувати програмні РРО (спеціальні безкоштовні програми призначені для реєстрації розрахункових операцій, які можна буде встановити на будь-який гаджет).

• з 01 жовтня 2020 року використання РРО стане обов’язковим для підприємців -  платників єдиного податку 2 - 4 груп, які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

- реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

- діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг";

- діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

- діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

- реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується КМУ.

• з 1 січня 2021 року використання РРО буде обов'язковим для платників єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.

Дія зазначеного закону не поширюється на фізичних осіб, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства. Також під дію цих законів не підпадають платники єдиного податку, що належать до І групи, тобто чий річний дохід не перевищує 300 тисяч гривень. Вказаним категоріям громадян і приватних підприємців касові апарати застосовувати не потрібно і після того, як нові правила застосування РРО наберуть чинності.

 

З 1 січня 2020 року діють нові довідники податкових пільг

На офіційному сайті ДПСУ https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/54005.html оприлюднено оновлені довідники пільг:

-  Довідник № 95/1        податкових пільг, що є втратами доходів бюджету  станом на 01.01.2020 року;

-  Довідник № 95/2 інших податкових пільг станом на 01.01.2020 року.

Перелік пільг стосується податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита.

Нагадуємо, що звіт про суми податкових пільг з 2020 року скасовано, оскільки 01.01.2020 набрала чинності постанова КМУ  від 31.10.2018  № 891 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. № 1233».

Суб'єкт господарювання, який не сплачує податки та збори у зв'язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та відображає інформацію про їх  суми у податковій звітності.

 

Деклараційна кампанія – 2020

 

Оподаткування іноземних доходів

Громадяни, які у 2019 році, отримували іноземні доходи, відповідно до вимог Податкового кодексу України зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (пп.170.11.1 п.170.11.ст. 170 ПКУ).

Сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника та оподатковується  податком на доходи фізичних осіб (18 відсотків) і військовим збором (1,5 відсотка).

У разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

Не зараховуються у зменшення суми річного податкового зобов'язання платника податку:

а) податки на капітал (приріст капіталу), податки на майно;

б) поштові податки;

в) податки на реалізацію (продаж);

г) інші непрямі податки незалежно від того, чи належать вони до категорії прибуткових податків або вважаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав (пп.170.11.3 п.170.11 ст.170 ПКУ).

Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Така довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України (п.13.5 ст. 13 ПКУ).

Звертаємо увагу, податкова декларація про майновий стан і доходи  подається за вибором платника у будь-який зручний спосіб:

- через сервіс «Електронний кабінет» (з використанням електронного цифрового підпису);

- до Центрів обслуговування платників податкових інспекцій (за місцем реєстрації);

- відправити поштою (з повідомленням про вручення).

Обов’язок подання декларації про майновий стан і доходи у разі отримання щомісячного грошового утримання від фізичної особи

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що статтею 744 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV (далі - ЦКУ) встановлено, що за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно. Обсяги обов’язків набувача встановлюються за згодою сторін у договорі.

У договорі довічного утримання (догляду) можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення, а також усі види догляду (опікування), якими набувач має забезпечувати відчужувача (п. 1 ст. 749 ЦКУ).

З наведених законодавчих норм випливає, що при укладанні договору довічного утримання (догляду) відчужувач одержує дохід у вигляді вартості матеріального забезпечення та послуг з догляду (опікування), визначених у договорі.

Відповідно до п.п. «є» п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями       (далі - ПКУ), дохід з джерелом його походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, але не виключно у вигляді, зокрема, інших виплат та винагород, виплачених відповідно до умов цивільно-правового договору.

Фізична особа, як резидент так і нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження з України є платником податку на доходи фізичних осіб (п.п. 164.1.1 та п.п. 164.1.2 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ).

Таким чином, при отриманні від фізичної особи доходу у вигляді вартості матеріального забезпечення та послуг з догляду (опікування), визначених у договорі довічного утримання, відчужувач зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

 

Декларування 2020:

Стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних торік

З 01 січня 2020 року розпочалася кампанія декларування доходів, одержаних протягом 2019 року, яка передбачає подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи та визначення податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб і військового збору.

Громадяни, які подають податкові декларації про майновий стан і доходи розподіляються на дві категорії:

• особи, які зобов’язані подати річну декларацію - для громадян, які зобов’язані подати податкову декларацію, і осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, декларація подається до 01 травня року, що настає за звітним (граничний термін подання декларації за звітний 2019 рік – 30 квітня 2020 року);

• особи, які мають право подати декларацію - для громадян, які подають декларацію з метою отримання податкової знижки декларація подається по 31.12.2020 (включно).

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором):

-  особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Декларація подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.15 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора