A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє. Новини 12.02.2020

Дата: 13.02.2020 09:01
Кількість переглядів: 444

 

 

ВСІ НОВИНИ

 

Бердянське управління запрошує на інформаційний семінар

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області запрошує платників податків юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців взяти участь у семінарі на тему: «Останні зміни податкового законодавства. Декларування доходів громадян за підсумками 2019 року»

У роботі семінару візьмуть участь начальниця Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова та  фахівці Бердянського управління.

Семінар відбудеться 27 лютого 2020 року об 11-ій годині в приміщенні Бердянського управління за адресою м. Бердянськ, пр. Праці, 20, актова зала (5 поверх).

Довідки за телефоном (06153) 3-84-07

 

У Бердянському районі розпочато виїзди по декларуванню

На Бердянщині триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих  у  2019  році. Щоб зробити процес більш злагодженим і зручним для самих декларантів, податківці розробили і наразі реалізують графік робочих виїздів до сільських рад Бердянського району.

Днями, на підставі затвердженого графіку виїздів, бердянські податківці здійснили візит до Дмитрівської та Андрівської сільських рад для прийняття декларацій у мешканців сіл за місцем їх проживання.

   

До приміщення сільської ради завітали громадяни, які самостійно обробляють земельні ділянки (паї). Фахівці Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області роз’яснили порядок заповнення декларації про майновий стан і доходи та надали практичну допомогу селянам у заповненні декларацій.

Під час проведення виїзду прийнято 55 декларацій. Загальна сума задекларованих доходів отриманих селянами торік, склала 654,5 тисячі гривень. Здебільшого це доходи отримані від продажу сільськогосподарської продукції під час самостійного обробітку паїв. Від задекларованих доходів на поточну дату бюджети отримають 117,8 тисячі гривень податку на доходи фізичних осіб та 9,8 тисячі гривень військового збору.

 Завдяки злагодженій співпраці податківців та місцевих органів виконавчої влади, 42% декларантів Дмитрівської сільради та 50% Андрівської сільської ради виконали свій конституційний обов`язок за один день.

Податківці Бердянського управління висловлюють вдячність громадянам, які вже задекларували свої доходи за 2019 рік та нагадують тим, хто ще не подав річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, що деклараційна кампанія триває до 1 травня 2020 року.

 

Бердянські податківці продовжують роз'яснювати

переваги легальної зайнятості

 

 

 

Фахівці Бердянського управління податкової служби області разом із представниками Пенсійного фонду, центру зайнятості та управління праці зустрілися з працівниками торгівлі аби роз’яснити їм норми податкового законодавства у сфері трудових відносин.

    

Під час спілкування, насамперед, зверталась увага на необхідність офіційного працевлаштування, що є гарантом соціального захисту і подальшого пенсійного забезпечення. Податківці надали консультації стосовно питань, які виникають між роботодавцем та найманим працівником, зокрема, щодо порядку належного оформлення співробітників, виплати заробітної плати не нижче мінімально встановленого законодавством рівня та інших.

Підприємцям та реалізаторам податківці надали тематичні листівки та пам'ятки, щодо легального працевлаштування.

 

 

 

 

Новини законодавства

 

Зміни у порядку заповнення податкової накладної складеної за щоденними підсумками

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що з  01 січня 2020 року набрав чинності пункт 8 Змін до Порядку заповнення податкової накладної, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 17.09.2018, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12.10.2018 за № 1157/32609 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307» (далі – зміни № 763).

Форма та Порядок заповнення податкової накладної затверджені наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267 (зі змінами та доповненнями) (далі – Порядок № 1307).

На сьогодні податкові накладні за щоденними підсумками операцій складаються з урахуванням таких особливостей:

у верхній лівій частині такої податкової накладної робиться відповідна помітка «X» та зазначається тип причини «11», у рядку «Особа (платник податку) – покупець» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний Індивідуальний податковий номер «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється;

в графі «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» розділу Б табличної частини податкової накладної платник податку згруповує товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД / коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, при цьому графи 4, 5, 6 та 7 податкової накладної можуть не заповнюватися.

Згідно з пунктом 8 змін № 763 пункт 14 Порядку № 1307 доповнено абзацом п'ятим такого змісту:

«У разі складання податкової накладної за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції) у рядку «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» такої податкової накладної робиться позначка «Х» та зазначається тип причини 11. При цьому у рядку «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється. Інші дані та показники такої податкової накладної заповнюються за правилами, визначеними цим Порядком.».

Пунктом 3 Порядку № 1307 встановлено, що усі податкові накладні, у тому числі накладні, особливості заповнення яких викладені в пунктах 9 - 15 та 19 Порядку № 1307, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі -  ЄРПН) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, та за формою, чинною на день такої реєстрації.

Тому з урахуванням вищезазначених змін, а також пункту 3 Порядку № 1307, у податкових накладних за щоденними підсумками операцій, які будуть складатися починаючи з 01.01.2020 (з датою складання починаючи з 01.01.2020), показники табличної частини розділу Б повинні заповнюватися за загальними правилами, встановленими Порядком № 1307.

Зокрема, такими правилами передбачено заповнення табличної частини розділу Б податкової накладної у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, а саме:

1) у графі 2 зазначається опис (номенклатура) товарів/послуг продавця;

2) у графах 3.1, 3.3 – код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг;

3) у графах 4 та 5 – одиниця виміру товарів/послуг;

4) у графі 6 – кількість (об’єм, обсяг) постачання товарів/послуг;

5) у графі 7 – ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ;

6) у графі 8 – код ставки;

7) у графі 10 – обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ;

8) у  графі 11 – сума податку на додану вартість.

Інформуючи про викладене, ДПС нагадує, що платник податку, в тому числі головне підприємство, до складу якого входять філії та/або структурні підрозділи, які здійснюють операції з використанням касових апаратів та яким не делеговано право складання податкових накладних, може прийняти рішення щодо складання окремих податкових накладних за щоденними підсумками операцій за показниками кожного касового апарату, у тому числі розміщеного в структурному підрозділі, або однієї податкової накладної за щоденними підсумками операцій за показниками усіх касових апаратів, в тому числі розміщених  у структурних підрозділах.

У разі виникнення у платників податку необхідності визначення коду товарної класифікації згідно з УКТ ЗЕД для окремих товарів (продукції) при оформленні документів (у тому числі податкових накладних) під час здійснення операцій з постачання таких товарів (продукції) платники податку можуть звернутися до Торгово-промислової палати України (її регіональних відділень) або науково-дослідного інституту судових експертиз.

Зазначене роз’яснено листом ДПС України від 28.12.2019 № 8338/7/99-00-07-03-02-17.

 

Затверджено порядок надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки

01 січня 2020 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 року № 565 (далі – Постанова № 565), якою затверджено Порядок надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Порядок).

Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених Міністерством аграрної політики та продовольства України у державному бюджеті за програмою «Фінансова підтримка фермерських господарств», які спрямовуються на додаткову фінансову підтримку фермерських господарств із статусом сімейних фермерських господарств через механізм доплати на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – доплата).

Право на отримання доплати мають члени/голова сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи, яке утворене відповідно до статті 8¹ Закону України «Про фермерське господарство» та зареєстроване платником єдиного податку четвертої групи згідно із главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України.

Члени/голова сімейного фермерського господарства, які підлягають страхуванню на інших підставах або звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) відповідно до частини четвертої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та не беруть добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, не мають права на отримання доплати.

Для отримання доплати голова сімейного фермерського господарства подає не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку місяця до територіального органу ДПС за місцем свого обліку як платника єдиного внеску відповідні заяви від себе та усіх членів сімейного фермерського господарства (крім осіб, зазначених в абзаці другому пункту 2 цього Порядку) за формою згідно з додатками 1 і 2.

До заяв голова фермерського господарства додає копію договору (декларації) про утворення сімейного фермерського господарства.

Право на отримання доплати виникає у членів/голови сімейного фермерського господарства з 1 числа місяця, наступного за місяцем подання заяви.

Постанова № 565 опублікована в офіційному виданні «Урядовий кур’єр» від 18.07.2019 № 135.

 

З 19 квітня надання платних послуг у сфері охорони здоров’я передбачає застосування РРО

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області звертає увагу платників, що з 19 квітня 2020 року суб’єкти господарювання, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я зобов’язані застосовувати РРО.

Нагадаємо, що дана норма передбачена Законом України від 20 вересня 2019 року №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».

 

Зміни до Порядку обліку платників єдиного соціального внеску (щодо членів фермерських господарств)

Набрав чинності наказ МФУ від 21.10.2019 № 436 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Наказ № 436 опубліковано 09.01.2020 в українському інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» № 2.

Наказом №436 внесено зміни до наказу МФУ від 24.11.2014 №1162 «Про затвердження Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників», а саме:

  • визначено період (два місяці з дня набрання чинності Наказом № 436) для подання членами фермерських господарств, які взяті на облік в контролюючих органах як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до дня набрання чинності Наказом № 436, до контролюючого органу за місцем проживання заяви за формою № 12-ЄСВ з приміткою «Зміни» та підтвердних документів щодо дати набуття членства у фермерському господарстві (договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, статут фермерського господарства тощо);
  • викладено у новій редакції наступні форми заяв:

- про взяття на облік платника єдиного внеску за формою № 1 ЄСВ,

- про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою № 7 ЄСВ, 

- про взяття на облік платника єдиного внеску (члена фермерського господарства) за формою № 12 ЄСВ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора