A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє. Новини 11.03.2020

Дата: 12.03.2020 09:15
Кількість переглядів: 434

 

 

ВСІ НОВИНИ

Майже 26 мільйонів гривень єдиного податку сплачено бердянськими та приморськими представниками малого бізнесу

Суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, за два місяці 2020 року сплатили до місцевих бюджетів міста Бердянськ, Бердянського та Приморського районів 25,6 млн грн єдиного податку, що на 0,4 млн грн перевищує показник відповідного періоду 2019 року.

Як повідомила начальниця Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова, значну частину цього податку – 16,8 млн грн – сплатили фізичні особи-підприємці. В свою чергу, юридичні особи - платники єдиного податку спрямували до казни 8,8 млн гривень, з них 5,4 млн грн – надійшло від сільгоспвиробників. 

Лідерами зі сплати єдиного податку у 2020 році є підприємці м.Бердянськ – за два місяця ними сплачено до місцевого бюджету 17,0 млн грн, представниками малого бізнесу Бердянського району – 4,9 млн грн, та Приморського району – 3,7 млн гривень. 

Оксана Федорова акцентувала увагу, що єдиний податок у повному обсязі зараховується до загального фонду місцевих бюджетів. Саме тому, перераховуючи зазначений податок своєчасно і в повному обсязі, підприємці забезпечують фінансування поточних потреб та сприяють розвитку своєї громади.

 

Надходження єдиного внеску до соціальних фондів від бердянців та приморчан зросли на 7,7 мільйона гривень

У січні-лютому 2020 року внесок бердянських та приморських платників єдиного соціального внеску склав 92,8  мільйона гривень.

Як зазначила начальниця Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова, у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року надходження зросли на 7,7 мільйона.

Найбільші суми ЄСВ за два місяці 2020 року надійшли від платників      м. Бердянськ – 71,2 мільйона, у Бердянському районі до соцфондів сплачено 8,6 мільйона, у Приморському районі – 13,0 мільйона.

На зростання показників надходжень єдиного соціального внеску вплинуло підвищення рівня мінімальної заробітної плати та результативність спільної роботи органів влади з легалізації праці і доходів населення.

Очільниця Бердянського управління звернула увагу роботодавців, що через недотримання трудового законодавства місцеві бюджети недоотримують доходи, також не надходять належні суми єдиного внеску до Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування. Завдяки легальному працевлаштуванню забезпечуються соціальні гарантії у разі втрати працездатності, право на відпустку, на субсидії, а у майбутньому – на гідне пенсійне забезпечення.

 

 

 

Новини законодавства

 

Повідомлення контролюючим органам про прийняття керівників на роботу скасовується

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що постановою Кабінету Міністрів України від 12 лютого 2020 року № 188 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413» (далі – Постанова № 188) внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» (далі – Постанова № 13).

Постановою № 188 уточнюється, що повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) до територіальних органів ДПС за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

? засобами електронного зв’язку з використанням кваліфікованого електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронних довірчих послуг;

? на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

? на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.

Повідомленням про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації тепер будуть відомості, отримані органами ДПС з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Також, у зв’язку з реорганізацією податкової, у заголовку Постанови № 413 і по тексту «Державна фіскальна служба» замінено на «Державна податкова служба».

Постанову № 188 розміщено на єдиному вебпорталі органів виконавчої влади України «Урядовий портал» за посиланням: 

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanm120220ovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-17-chervnya-2015-r-413

 

З 1 жовтня 2020 року покупці зможуть оскаржувати видані їм продавцями чеки з порушеннями

Така можливість передбачена Законом України від 20.09.2019 року № 128-ІХ "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" та має на меті стимулювати споживачів отримувати чеки.

Запровадження з 1 жовтня 2020 року так званого механізму "кешбеку" полягає у можливості здійснення компенсації покупцеві (споживачеві) 100% вартості придбаних товарів (робіт, послуг) за рахунок частини штрафних санкцій за порушення вимог щодо реєстраторів розрахункових операцій, застосованих за його скаргою.

Подати скаргу можна буде через свій Електронний кабінет платника податків після проходження електронної ідентифікації з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Слід зазначити, що така компенсація виключена з оподатковуваного доходу фізичної особи. Тобто, отримавши відшкодування, покупець не повинен буде з нього сплачувати податки. Така норма передбачена пп. 165.1.60, яким було доповнено п. 165.1 ст.165 ПКУ відповідно до Закону України від 20.09.2019 року № 129-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг".

Про те, законодавство у сфері застосування програмного РРО упереджує можливість зловживань щодо поверненням коштів покупцю при порушенні продавцем видачі фіскального чеку.

Системою «кешбек», зокрема, передбачено такі заходи протидії:

- для подання скарги про недійсний фіскальний чек заявник має ідентифікувати себе через приватну частину Електронного кабінету;

застосувати штраф лише за фактом надходження скарги буде неможливо – податкові органи мають довести, що продавець дійсно допустив порушення, встановити відсутність або недостовірність такого розрахункового документа;

- податкова служба, в першу чергу, оцінюватиме достовірність документів, доданих до скарги, а не лише правомірність дій продавця стосовно покупця;

-  оскаржувати чек можна за умови загальної суми покупки понад 850 грн. Процедура повернення коштів "кешбек" така:

-  купуючи товар на суму, яка перевищує 850 грн., перевіряєте чек на сайті;

-  якщо його там немає, подаєте скаргу в електронному кабінеті;

- якщо чек не був фіскалізований, продавця штрафують, а ви повертаєте вартість покупки та залишаєте собі товар.

 

Сімейні фермерські господарства: порядок надання додаткової фінансової підтримки

Міністерством аграрної політики та продовольства України за програмою «Фінансова підтримка фермерських господарств» передбачено механізм доплати на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Така фінансова допомога надається фермерським господарствам із статусом сімейних фермерських господарств.

Право на отримання доплати мають члени/голова сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи, яке утворене відповідно до статті 8¹ Закону України «Про фермерське господарство» та зареєстроване платником єдиного податку четвертої групи згідно із главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України.

Члени/голова сімейного фермерського господарства, які підлягають страхуванню на інших підставах або звільняються від сплати єдиного внеску відповідно до частини четвертої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та не беруть добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, не мають права на отримання доплати.

Для отримання доплати голова сімейного фермерського господарства подає не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку місяця до територіального органу ДПС за місцем свого обліку як платника єдиного внеску відповідні заяви від себе та усіх членів сімейного фермерського господарства (крім осіб, зазначених в абзаці другому пункту 2 цього Порядку) за формою згідно з додатками 1 і 2.

До заяв голова фермерського господарства додає копію договору (декларації) про утворення сімейного фермерського господарства.

Право на отримання доплати виникає у членів/голови сімейного фермерського господарства з 1 числа місяця, наступного за місяцем подання заяви.

Нагадаємо, 01.01.2020 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 року № 565, якою затверджено Порядок надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора