A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє. Новини 22.04.2020

Дата: 23.04.2020 09:41
Кількість переглядів: 415

 

 

ВСІ НОВИНИ

Увага! Зміни законодавства, контакти, новини, бюджетні рахунки та інша актуальна інформація – тільки на сайті податкової: zp.tax.gov.ua

 З початку роботи нової податкової служби минуло вже понад півроку, проте досі виникають непорозуміння у журналістів та громадян, які шукають необхідні дані не на тих інформаційних ресурсах. 

Нагадуємо, що в результаті реорганізації Державної фіскальної служби  були створені Державна податкова служба та Державна митна служба. При цьому у складі ДФС залишились підрозділи податкової міліції.

Тому інформація щодо новацій та застосування норм чинного податкового законодавства, новини та інші важливі аспекти діяльності податкової служби щоденно оприлюднюються тільки на сайті Державної податкової служби http://www.tax.gov.ua/.

Податкові  новини Запорізької області, діючі бюджетні рахунки, ставки місцевих податків, реєстри, набори відкритих даних, контактну інформацію територіальних органів податкової слід шукати на субсайті Головного управління ДПС у Запорізькій області http://zp.tax.gov.ua/.

Крім того, всі електронні податкові сервіси, зокрема і електронний кабінет, також розміщені на нових вебресурсах http://www.tax.gov.ua/   та http://zp.tax.gov.ua/.

Особливо зараз у період пандемії COVID-19 для підприємців важливо отримувати достовірну інформацію та бути на зв'язку з податковою онлайн. Користуйтесь перевіреними джерелами інформації та будьте здорові!

 

Платники Бердянського та Приморського районів спрямували

до бюджету 848 тисяч екологічного податку

За перший квартал 2020 року бердянські та приморські підприємства сплатили до бюджету 848,2 тисяч гривень екологічного податку. Як зазначила начальниця Головного управління ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова, у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року надходження зросли майже на 100 тисяч, або на 13,3 відсотка.

Із загальної суми до державної скарбниці спрямовано 474,2 тисячі, до спеціального фонду місцевих бюджетів  майже – 374 тисяч гривень.

З початку року більшу частину надходжень забезпечили платники           м. Бердянськ – 772,9 тисячі гривень, суб'єкти господарювання Бердянського району перерахували 10,8 тисячі, Приморського району – 64,5 тисячі гривень.

 

Водокористувачі Бердянського і Приморського районів

сплатили майже 85 тисяч гривень

 На початок квітня 2020 року на обліку у Бердянському управлінні ГУ ДПС у Запорізькій області перебувають 57 платників збору за спеціальне використання води, які за перший квартал 2020 року перерахували до бюджетів усіх рівнів 84,8 тисячі гривень. Із цієї суми до державного бюджету направлено 46,1 тис. грн, до місцевих бюджетів сплачено 38,7 тисячі.

Як повідомила начальник Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова, найбільші суми рентної плати забезпечили суб’єкти господарювання м. Бердянськ – 67,2 тисячі, платники Бердянського району – 6 тисяч та Приморського – 11,6 тисячі гривень.

Нагадаємо, що відповідно до п. 255.1 ст. 255 ПКУ, платниками рентної плати за спеціальне використання води є: первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів;

суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які  використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Довідково повідомляємо, що граничний термін подання податкової звітності та сплати податкових зобов’язань з рентної плати за спеціальне використання води за І квартал 2020 року – 9 травня та 19 травня 2020 року відповідно.

 

Новини законодавства

 

Запроваджено єдиний рахунок для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області інформує, що 18.04.2020 набрав чинності Закон України від 13 квітня 2020 року № 559-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 559). Ухвалені Законом № 559 зміни забезпечують створення єдиного рахунку для сплати податків і зборів, передбачених Податковим кодексом України (далі – ПКУ) (крім ПДВ та акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також митних платежів), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) через Електронний кабінет. Такий рахунок буде відкрито для платника за його згодою (бажанням) на центральному рівні Державної казначейської служби.

Єдиний рахунок для сплати податків та єдиного внеску має запрацювати з 01.01.2021. До цієї дати Державна казначейська служба України має подбати про його відкриття та оприлюднення реквізитів такого рахунку.

Введення єдиного рахунку для сплати податків та єдиного внеску допоможе спростити сплату податкових платежів та сприятиме зменшенню кількості помилково або надміру сплачених грошових зобов’язань.

Як зазначалось вище, Закон № 559 набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування (18.04.2020), крім пункту 1 (в частині накладення арешту на кошти на єдиному рахунку, відкритому у порядку, визначеному статтею 351 ПКУ), пункту 2, пункту 3 (в частині коштів на єдиному рахунку, відкритому в порядку, визначеному статтею 351 ПКУ) розділу І Закону № 559, які набирають чинності з 01 січня 2021 року.

Закон № 559 опубліковано в офіційному виданні «Голос України» від  17.04.2020 № 67.

 

Внесено зміни до переліку лікарських засобів, медичних виробів та медичного обладнання, які звільнено від оподаткування ПДВ

15 квітня 2020 року  набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України (далі – КМУ) від 08 квітня 2020 року № 271 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (далі – Постанова № 271), якою внесено зміни до постанови КМУ від 20 березня 2020 року № 224 «Про затвердження переліку лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України звільняються від оподаткування податком на додану вартість» (далі – Постанова № 224).

Постановою № 271 викладено у новій редакції назву Постанови № 224, а саме: «Про затвердження переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість».

Змін зазнав і перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість (далі – Перелік).

До приміток Переліку додано пункт 3, відповідно до якого, щоб скористатися пільгою з ПДВ та ввізного мита на медичні вироби, медичне обладнання та інші товари, повинно бути:

? подано декларацію про відповідність та нанесено на товар або на його упаковку, а також на супровідні документи, якщо такі документи передбачені відповідним технічним регламентом, знак відповідності технічним регламентам згідно з правилами та умовами його нанесення;

або

? подано повідомлення Міністерства охорони здоров’я України про введення в обіг та/або експлуатацію медичних виробів (медичних виробів для діагностики in vitro, активних медичних виробів, які імплантують), стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів, або повідомлення Державної служби з питань праці про введення в обіг засобів індивідуального захисту, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів.

Також Постановою № 271 внесено відповідні зміни щодо звільнення від мита, ввізного ПДВ та ПДВ при постачанні на території України засобів, включених до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до наступних постанов КМУ:

? від 27 серпня 2008 року № 761 «Про затвердження Технічного регламенту засобів індивідуального захисту»;

? від 02 жовтня 2013 року № 753 «Про затвердження Технічного регламенту щодо медичних виробів»;

? від 02 жовтня 2013 року № 754 «Про затвердження Технічного регламенту щодо медичних виробів для діагностики in vitro»;

? від 02жовтня 2013 року №755 «Про затвердження Технічного регламенту щодо активних медичних виробів, які імплантують».

Крім того, Постановою № 271 розширено перелік кодів УКТ ЗЕД товарів, які у зв’язку з запровадженим карантином заборонено до вивозу за межі митної території України.

Постанову № 271 опубліковано в офіційному виданні «Урядовий кур’єр» від 15.04.2020 № 72.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора