A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє. Новини 29.04.2020

Дата: 29.04.2020 19:24
Кількість переглядів: 394

 

 

ВСІ НОВИНИ

Бердянці та приморчанє вже задекларували

понад 55 мільйонів гривень доходів

Щороку чимало громадян виконують свій конституційний обов’язок перед державою і суспільством щодо подання декларацій про отримані доходи. Декларацію про майновий стан і доходи подають громадяни щодо доходів, з яких не утримувався податок, та громадяни, що отримали майно у спадок чи подарунок, здають в оренду житло, землю, нерухоме або рухоме майно. Крім того, подати декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податкову знижку.

За словами начальниці Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксани Федорової, з початку року цьогорічної деклараційної кампанії, яка стартувала 1 січня, жителі Бердянського, Приморського районів та Бердянська  вже подали 1463 декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік. Із загальної кількості декларацій 1330 подано громадянами, які зобов’язані були це зробити, а 133 – з метою отримання податкової знижки.

Зокрема, серед декларацій громадян, які обов’язково мали прозвітувати перед державою про свої статки, у 121 відображено доходи за договорами спадщини чи дарування на суму 19,3 мільйона гривень, 39 – доходи від продажу нерухомого чи рухомого майна на суму понад 4,3 мільйона, 209 – доходи від здавання в найм майна на суму 2,7 мільйона, 21 – отримані доходи від здійснення незалежної професійної діяльності на суму 2 мільйони гривень, 906 – доходи від самостійної обробки земельних паїв на суму 10,8 мільйона гривень.

Загалом з початку року платники прозвітували про 55,7 мільйона гривень отриманих доходів та самостійно нарахували 4,5 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб та 635,2 тисячі гривень військового збору.

Нагадуємо, термін подання декларації про майновий стан і доходи за минулий рік подовжено до 01 липня 2020 року!

 

Бердянські та приморські платники погасили три мільйони гривень податкового боргу

Упродовж січня-березня 2020 року в рахунок погашення податкового боргу до бюджетів надійшло 3 мільйони гривень, у тому числі до державної скарбниці – 2,8 мільйона, до місцевих – 0,2 мільйони. Про це повідомила начальниця Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова.

Для ліквідації недоїмки фахівці податкової служби вживали передбачені чинним законодавством заходи. Зокрема, описано у податкову заставу майно 30-ти суб’єктів господарювання. Крім того, з рахунків боржників стягнено 48,8 тисяч гривень.

 

 

Новини законодавства

 

Застосування штрафних санкцій під час карантину 

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області інформує, що 02.04.2020 року набрав чинності Закон України від 30.03.2020 р. №540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» (далі – Закон №540), який, зокрема, уточнює п. 52-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ та визначає виключний перелік порушень, щодо яких не зупиняється застосування штрафних санкцій у період дії карантину.

Зокрема, податкові органи за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, мають право застосовувати штрафні санкції:

– за порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;

– за відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

– за порушення вимог законодавства в частині:

  • обліку, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;
  • цільового використання пального, спирту етилового платниками податків;
  • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;
  • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального;
  • здійснення суб'єктами господарювання операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб'єктів платниками акцизного податку;

– за порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

При цьому, п. 52-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ визначено, що за інші порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуються.

Тобто, у разі погашення податкового зобов’язання протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року у зв’язку із порушенням строків сплати податкових зобов’язань, визначених ст. 57 ПКУ, штрафні санкції згідно вимог ст. 126 ПКУ не застосовуються.

Тож, що якщо термін сплати узгодженої суми грошового зобов’язання припадає на зазначений період, і цей термін порушено, то сплата такої суми зобов’язань платником податку відбувається без застосування штрафних санкцій.

Таке звільнення не поширюється на випадки порушення термінів сплати узгодженої суми грошового зобов’язання з податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

 

Тимчасово продовжено термін проведення камеральних перевірок податкових декларацій

Законом України від 30.03.2020 №540 запроваджено зміни до Податкового кодексу, згідно з якими тимчасово продовжено загальний термін проведення камеральних перевірок податкових декларацій (крім податкових декларацій з ПДВ) за звітні (податкові) періоди березень– травень 2020, або уточнюючих розрахунків (крім уточнюючих розрахунків з ПДВ), які були подані платниками податків протягом березня – травня 2020, такі перевірки можуть бути проведені лише протягом                              60 календарних днів, які настають за останнім днем граничного строку їх подання, а якщо такі документи були надані пізніше, – за днем їх фактичного подання.

Терміни проведення камеральних перевірок податкових декларацій та уточнюючих розрахунків з ПДВ не змінюються. 

Незмінними лишаються терміни проведення камеральних перевірок з інших питань, які проводяться з урахуванням строків давності, встановлених ст.102 ПКУ.

Відповідні норми внесено Законом України від 30.03.2020 №540-ІХ, який доповнив абзацом 11 пункт 52 прим.2 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України.

 

Карантинні нововведення з плати за землю:

В який термін подати уточнюючу податкову декларацію з плати за землю для відображення змін податкового зобов'язання?

Законами України від 17.03.2020 N 533-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" та від 30 березня 2020 року N 540-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)" передбачено зміни щодо плати землю (п.  52 4 розділ. 10 підр. ХХ Перехідні положення ПКУ), а саме:

За період з 1 березня по 31 березня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності не нараховується та не сплачується.

Для зменшення податкових зобов'язань з плати за землю за березень 2020 року платники (крім фізичних осіб), які відповідно до п. 286.2 ст. 286 ПКУ подали податкову декларацію з плати за землю за 2020 рік, мають право подати уточнюючу податкову декларацію (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ, та враховуючи зупинення перебігу таких строків на період з 18 березня по 31 травня 2020 року відповідно до п. 52 прим. 2 підрозд. 10 розд. XX "Перехідні положення" ПКУ), в якій відобразити зменшення податкового зобов'язання із сплати плати за землю за березень 2020 року.

Ті платники, які на підставі Закону № 533 вже подали уточнюючу податкову декларацію з плати за землю за 2020 рік, в якій зменшили податкові зобов'язання за березень та квітень 2020 року, враховуючи вимоги Закону № 540, зобов'язані подати не пізніше 30 квітня 2020 року уточнюючу податкову декларацію до податкової декларації з плати за землю за 2020 рік (з урахуванням раніше поданих уточнюючих податкових декларацій), в якій збільшують зобов'язання за квітень 2020 рік (тобто необхідно відновити податкові зобов'язання, які були задекларовані в декларації за 2020 рік).

Штрафні санкції, визначені ст. 50 ПКУ, та штрафні санкції згідно вимог п. 120.2 ст. 120 ПКУ, за внесення змін до податкової звітності в частині збільшення податкових зобов'язань  за квітень 2020 року, не нараховуються

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора