A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє. Новини 24.06.2020

Дата: 25.06.2020 09:34
Кількість переглядів: 447

Бердянське управління ГУ ДПС

у Запорізькій області повідомляє (скачать файл)

 

Увага! Змінено графік роботи

Бердянського управління податкової служби області

На період дії норми пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року №392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів» (зі змінами) на період карантину змінено режим роботи податкових органів Запорізькій області.

Відтак, на період дії карантину у Бердянському управлінні:

початок робочого дня – о 8 год. 00 хв.

обідня перерва - з 12 год. 00 хв. до 12 год. 45 хвилин.

закінчення робочого дня – о 17 год. 00 хв., у п’ятницю – о 15 год. 45 хв.

Звертаємо увагу, що надання адміністративних послуг у Центрах обслуговування платників (ЦОП) здійснюється за таким графіком:

з 10 год. 00 хв. до 17 год. 00 хв. (у п'ятницю - до 15 год. 45 хвилин),

обідня перерва - з 12 год. 00 хв. до 12 год. 45 хвилин.

 

Увага! Закінчується деклараційна кампанія, встигніть подати декларацію!

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує платникам податків, що до 1 липня 2020 року подовжено термін подання річної декларації про майновий стан і доходи (далі - декларації).

Зазначене передбачено Законом України від 17 березня 2020 року №533 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)».

При цьому, суму податкового зобов’язання, яке платниками визначено в декларації до сплати, необхідно сплатити до 1 жовтня 2020 року.

Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:

- доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам;  успадкування майна не від членів сім’ї І та ІІ ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;

- доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді  основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також інвестиційних доходів;

- іноземного доходу;

- та в інших випадках, передбачених Податковим Кодексом України.

Шановні громадяни, не відкладайте подачу декларації на останній день. Заповнюючи декларацію, пам’ятайте, що від нас з вами залежить добробут не тільки нашої держави, а й кожного окремого співвітчизника. 

Закликаємо платників податків сумлінно виконати свій громадянський обов’язок та своєчасно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, отримані у 2019 році.

 

Курорт - 2020: знайомтеся зі ставками туристичного збору

на Бердянщині та у Приморському районі

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області інформує платників податків щодо встановлених ставок туристичного збору рішеннями органів місцевого самоврядування м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів Запорізької області.

Платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію сільської, селищної, міської ради або ради ОТГ, на якій діє рішення про встановлення туристичного збору, та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі).

Розмір туристичного збору для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення визначається як відсоток від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року.

Бердянська міська рада рішенням № 17 від 26.06.2019 року встановила для внутрішнього та в”їзного туризму на території міста Бердянськ, сіл Нововасилівка, Роза, Азовське та селища Шовкове ставку збору для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення 0,1% від розміру мінімальної заробітної плати. В 2020 році ставка туристичного збору становить 4,72 грн (4723 грн х 0,1%).

Осипенківська об’єднана територіальна громада (Бердянський район) рішенням № 13 від 23.01.2019 року встановила ставку збору для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення для внутрішнього туризму 0,1% (4,72 грн) та в”їзного – 1% (47,23 грн).

Приморська об’єднана територіальна громада (Приморський район) рішенням № 5 від 25.06.2019 року встановила для внутрішнього та в”їзного туризму на території міста Приморськ, сіл Преслав, Комишуватка та Набережне ставку збору для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення 0,12 % (5,67 грн).

Борисівська сільська рада (Приморський район) рішенням № 6 від 21.06.2019 року встановила ставку збору для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення для внутрішнього туризму 0,5% (23,62 грн) та в”їзного – 5% (236,15 грн).

Орлівська сільська рада (Приморський район) рішенням № 11 від 24.01.2019 року встановила ставку збору для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення для внутрішнього туризму 0,3% (14,17 грн) та в”їзного – 1% (47,23 грн).

З 1 січня 2019 року змінено порядок справляння туристичного збору.  Підпунктом 268.6.1 п. 268.6 ст. 268 ПКУ визначено, що платники туристичного збору сплачують суму збору авансовим внеском перед тимчасовим розміщенням у місцях проживання (ночівлі) податковим агентам, які справляють збір за ставками, у місцях справляння збору та з дотриманням інших вимог, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади.

Тобто сплата Збору платником здійснюється безпосередньо перед розміщенням у місцях проживання (ночівлі).

Відповідно до ПКУ податковими агентами можуть бути:

- юридичні особи та їх відокремлені підрозділи, ФОП, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі);

- квартирно-посередницькі організації, які направляють неорганізованих осіб з метою їх тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

- юридичні особи, які уповноважуються відповідним органом місцевого самоврядування справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідним органом.

Перелік податкових агентів та інформація про них розміщуються та оприлюднюються на офіційному веб-сайті сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади.

 

Новини законодавства

 

Недіючі підприємці, скористайтеся шансом списати борг з ЄСВ

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що з 03.06.2020 підприємці отримали можливість списати борги з єдиного внеску.

Так, із зазначеної дати набрав чинності п. 915  розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Відповідно до цього пункту підлягають списанню несплачені станом 03.06.2020 суми недоїмки, нараховані платникам єдиного внеску, які перебувають на загальній системі оподаткування, та особам, які провадять незалежну професійну діяльність, за період з 01 січня 2017 року до 03 червня 2020 року, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, у разі якщо такими платниками не отримано дохід від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

Для цього обов'язково до 3 вересня 2020 року необхідно подати:

підприємцям, які обрали загальну систему оподаткування – державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи ФОП заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;

особам, які провадять незалежну професійну діяльність – до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску.

Також, зазначеним особам обов`язково слід подати до податкової інспекції за основним місцем обліку заяву про списання боргу та звітність з ЄСВ за 2017-2020 роки, якщо вона не була подана раніше.

Після отримання відповідних відомостей податковий орган протягом 15 робочих днів проведе камеральну перевірку, за результатами якої буде прийнято рішення про списання суми боргу або про відмову.

Рішення про відмову від списання суми боргу може бути прийнято, якщо платник податків у 2017-2020 роках отримав дохід або суми боргу були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті.

Списання такого боргу можливе виключно за умови відповідності встановленим критеріям, надання необхідних заяв та звітності з ЄСВ.

Рекомендуємо не відкладати подання документів «на потім», адже цей процес законодавчо обмежений коротким часовим проміжком – 90 календарних днів з дня набрання чинності відповідної норми закону, тобто до кінця літа.

 

З 01 липня 2020 року надсилається вимога про сплату недоїмки з єдиного внеску відповідно до норм Податкового кодексу України

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що з 01.07.2020 набере чинності оновлена частина 4 ст. 25 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464), відповідно до якої надсилання платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) вимог про сплату недоїмки з єдиного внеску здійснюватиметься в порядку, визначеному ст. 42 Податкового кодексу України.

Так, платники, які подають звітність в електронному вигляді та пройшли ідентифікацію онлайн в Електронному кабінеті, будуть отримувати і вимогу про сплату єдиного внеску в Електронному кабінеті.

Зазначені зміни внесено Законом України від 26 лютого 2020 року № 465-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

 

Податок на додану вартість: зміни в оподаткуванні

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області інформує, що 23 травня 2020 року набув чинності Закон України від 16.01.2020 р. № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»  (далі – Закон № 466).

Законом № 466 передбачено низку змін до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), які стосуються правил оподаткування податком на додану вартість, зокрема:

Зміни щодо періодичності подання звітності

Законом № 466-ІХ внесено зміни до статті 202 Кодексу, відповідно до яких встановлюється єдиний звітний період для усіх категорій платників податку (у тому числі для платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, що передбачає реєстрацію платником ПДВ), який дорівнює календарному місяцю. Квартальний звітний період для податкової звітності з ПДВ скасовується.

Таким чином, останнім звітним періодом для платників податку, які подавали звітність з ПДВ щоквартально, буде другий квартал 2020 року. Починаючи з липня 2020 року всі без виключення платники податку, в тому числі і ті, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, мають подавати податкову декларацію щомісячно.

При цьому від'ємне значення різниці між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом, обчислене платниками податку в податкових деклараціях з ПДВ за ІІ-й квартал 2020 року, переноситься до декларацій за липень 2020 року.

Платники податку, які до внесення змін Законом № 466-ІХ подавали звітність щоквартально та до скасування квартального звітного  періоду не подали звітність (квартальну) у визначені Кодексом терміни, після переходу на місячний звітний період подають за такі попередні звітні періоди, які дорівнює календарному кварталу, квартальну звітність.

0

Уточнюючі декларації з ПДВ за звітні періоди, за які платники податку до внесення змін Законом № 466-ІХ подавали квартальну звітність з ПДВ, також подаються за звітний період, який дорівнює календарному кварталу.

Зміни, які стосуються зовнішньоекономічної діяльності платників податку

Встановлено окремий порядок визначення бази оподаткування для операцій з вивезення товарів за межі митної території України.

Законом № 466-ІХ статтю 189 Кодексу доповнено пунктом 189.17, згідно з яким базою оподаткування для операцій з вивезення товарів за межі митної території України є договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації, оформленій відповідно до вимог Митного кодексу України.

Таким чином, з метою заповнення показників податкової декларації з ПДВ, які відображають обсяги здійснених операцій з вивезення товарів за межі митної території України (рядки 2.1 і 2.2), а також з метою складання податкових накладних за такими операціями обсяг експортної операції (база оподаткування) визначається як договірна (контрактна) вартість товарів, зазначена в митній декларації, оформленій за такою експортною операцією (а саме у графі 42 «Ціна товару» митної декларації; у разі, якщо в графі 42 ціна товару зазначена у валюті, відмінній від гривні, то для визначення договірної (контрактної) вартості товару здійснюється перерахунок іноземної валюти у валюту України за курсом валюти, встановленим Національним банком України, що діє на 0 годин дня подання митної декларації).

Змінено порядок оподаткування операцій з експорту соєвих бобів та насіння свиріпи або ріпаку.

Законом 466-ІХ з підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу виключено пункт 63, яким тимчасово звільнялися від оподаткування податком на додану вартість операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту соєвих бобів та насіння свиріпи або ріпаку.

Отже, з дати набрання чинності Законом 466-ІХ, тобто з 23.05.2020 операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД) та насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД) оподатковуються за нульовою ставкою.

До операцій з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту соєвих бобів (товарна позиція 120І згідно з УКТ ЗЕД) та насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД), які були здійснені до 22.05.2020 включно, застосовується режим звільнення від оподаткування ПДВ.

Врегульовано питання звільнення від оподаткування ПДВ операцій сільськогосподарських товаровиробників із ввезення племінних чистопородних тварин.

Згідно з пунктом 197.18 .статті 197 Кодексу, з 23.05.2020 операції з ввезення на митну територію України племінних чистопородних тварин, племінних (генетичних) ресурсів за кодами згідно з УКТ ЗЕД 0101 10 10 00, 0102 10 10 00, 0102 10 30 00, 0103 10 00 00, 0104 1010 00, 0511 10 00 00, 0511 99 85 10, що здійснюються сільськогосподарськими товаровиробниками, звільняються від оподаткування (до внесення змін Законом № 466-ІХ зазначеним пунктом було передбачене звільнення від оподаткування таких операцій, що здійснювалися суб'єктами спеціального режиму оподаткування, встановленого статтею 209 Кодексу, яка з 01.01.2017 втратила чинність).

Операції з ввезення таких тварин іншими категоріями платників податків підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Операції з подальшої поставки зазначених племінних чистопородних тварин або племінних (генетичних) ресурсів як сільськогосподарськими товаровиробниками, так і будь-якими іншими платниками податку, оподатковуються у загальному порядку, встановленому Кодексом.

Зміни в частині формування податкового кредиту

Тимчасові, додаткові та інші види митних декларацій визначено як підставу для формування податкового кредиту за операціями з ввезення товарів на митну територію України

Пунктом 198.6 статті 198 розділу V Кодексу в редакції Закону № 466-ІХ

визначено, що не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) податковими накладними / розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями (тимчасовими, додатковими та іншими видами митних декларацій, за якими сплачуються суми податку до бюджету при ввезенні товарів на митну територію України), іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 Кодексу.

Отже, якщо при ввезенні товарів на митну територію України платником податку сплачено суму податку до бюджету і така сплата підтверджується митними деклараціями, в тому числі тимчасовими, додатковими та іншими видами митних декларацій, платник податку має право на включення такої суми податку до складу податкового кредиту звітного періоду, в якому відбулося оформлення відповідної митної декларації.

Формування податкового кредиту за такими правилами здійснюється починаючи з 23.05.2020, тобто, з дати набрання чинності відповідною нормою Кодексу.

Змінено правила формування податкового кредиту для платників податку, які застосовують касовий метод податкового обліку ПДВ

Згідно з абзацом шостим пункту 198.6 статті 198 розділу V Кодексу в редакції Закону № 466-ІХ платники податку, які застосовують касовий метод податкового обліку, суми податку, зазначені в податкових накладних /розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, та не включені до податкового кредиту протягом періоду 1095 календарних днів з дати складення таких податкових накладних / розрахунків коригування до таких податкових накладних у зв'язку з відсутністю фактів списання коштів з банківського рахунку  (видачі з каси) платника податку або надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів/послуг, мають право на включення таких сум до податкового кредиту у звітному податковому періоді, в якому відбулося списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів/послуг, але не пізніше ніж через 60 календарних днів з дати такого списання, надання інших видів компенсацій.

Отже, платники податку, що застосовують касовий метод податкового обліку ПДВ, які починаючи з 23.05.2020 здійснили розрахунок (сплату, інший вид компенсації) за операціями з придбання товарів/послуг, що були їм поставлені більше ніж 1095 днів до такого розрахунку, мають право включити суми податку, зазначені в податкових накладних, складених постачальниками за такими операціями, до складу податкового кредиту.

Право на формування податкового кредиту за такими податковими накладними зберігається протягом 60 календарних днів з моменту оплати (надання іншого виду компенсації).

Зміни щодо терміну реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування, складених відповідно до пункту 198.5 статті  198 та пункту 199.1 статті 199 Кодексу.

Норму Кодексу, якою встановлено терміни реєстрації в ЄРПН податкових накладних / розрахунків коригування (пункт 201.10 статті 201 Кодексу) доповнено новим абзацом, згідно з яким для зведених податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких зведених податкових накладних, складених за операціями, визначеними пунктом 198.5 статті 198 та пунктом 199.1 статті 199 Кодексу, встановлено граничних строк реєстрації в ЄРПН – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені.

Отже, для податкових накладних, складених за операціями, здійсненими у травні 2020 року відповідно до пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199 Кодексу, граничним терміном реєстрації в ЄРПН є 20 червня 2020 року.

Довідково: якщо граничний день реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування в ЄРПН припадає на вихідний чи святковий день, то такий день вважається операційним, що забезпечує можливість реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування протягом періоду з 8:00 до 20:00

 

Оприлюднений оновлений план-графік документальних планових перевірок платників податків на 2020 рік

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що станом на 22.06.2020 року оновлено план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків – юридичних осіб на 2020 рік, який розміщено на вебпорталі ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/402509.html.

Зміни торкнулися першого та другого розділів:

Розділ І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;

Розділ ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Звертаємо увагу, що Законом України від 16.01.2020 № 466-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" (далі – Закон № 466-IX) передбачено низку змін, спрямованих на вдосконалення та спрощення системи адміністрування податків, проведення контрольно-перевірочної роботи тощо.

Так, відповідно до Закону № 466-IX, внесення змін до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік допускається не частіше одного разу в першому та одного разу в другому кварталі такого року, крім випадків коли зміни пов'язані із змінами найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок.

Документальна перевірка платника податків, який був включений до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік внаслідок внесення змін у такому році (інших ніж зміни найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок), може бути розпочата не раніше 1 липня поточного року в разі внесення змін до плану-графіка проведення документальних перевірок на поточний рік у першому кварталі такого року і не раніше 1 жовтня поточного року в разі внесення змін до плану-графіка проведення документальних перевірок на поточний рік у другому кварталі такого року.

 

Податок на доходи фізичних осіб: зміни в оподаткуванні

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області інформує, що 23.05.2020 р. набрав чинності Закон України від 16.01.2020 р. № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»  (далі – Закон № 466), крім окремих норм, які набирають чинності з 01.07.2020 року та з 01.01.2021 року.

Законом № 466 передбачено низку змін до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ  (далі – ПКУ), які стосуються податку на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО), зокрема:

Не оподатковуються ПДФО (ст. 164 - ст.165 ПКУ):

-  відшкодування моральної шкоди в розмірі, визначеному рішенням суду, але не вище чотирикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

-   суми пенсій, розмір яких перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму;

- сума страхових (регламентних) виплат, страхових відшкодувань, що здійснюються Моторним (транспортним) страховим бюро України (сума не може перевищувати розмір шкоди, фактично заподіяної вигодонабувачу (бенефіціару), що визначається за звичайними цінами на дату такої страхової виплати).

До продажу інвестиційного активу прирівнюються (п. 170.2.2 ст. 170 ПКУ):

Операції з повернення платнику податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним (або особою, у якої інвестиційний актив був придбаний прямо чи опосередковано) до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента, зменшення статутного капіталу такого емітента чи ліквідації такого емітента.

У разі продажу або придбання платником податку інвестиційних активів до/у нерезидентів - пов’язаних осіб або нерезидентів, зареєстрованих у державах (на територіях), що включені до переліку держав (територій), затвердженого Кабміном, доходи та витрати за такими операціями визначаються:

  •  у розмірі не нижче звичайної ціни – у разі продажу платником податку інвестиційного активу;
  •  у розмірі не вище звичайної ціни – у разі придбання платником податку інвестиційного активу.

Це положення не застосовується, якщо покупцем інвестиційного активу є прямо або опосередковано контрольована іноземна компанія, у якої продавець інвестиційного активу є контролюючою особою та яка залишається власником зазначеного інвестиційного активу станом на кінець звітного періоду, у якому відбулося відчуження інвестиційного активу.

Визначено порядок оподаткування прибутку та доходів контрольованих іноземних компаній (п. 170.13 ст.170 ПКУ)

Платник податку - резидент, що визнається контролюючою особою щодо контрольованої іноземної компанії, зобов’язаний визначити частину прибутку контрольованої іноземної компанії та включити її до загального оподатковуваного доходу, що відображається в річній податковій декларації  та оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18%).

Зміни в оподаткуванні продажу нерухомості:

- оподаткування за ставкою 18% доходу, отриманого платником податку від продажу протягом звітного податкового року третього та наступних об’єктів нерухомості. Перший об’єкт на рік залишається за нульовою ставкою, другий – за ставкою 5% (п.172.2 ст.172 ПКУ) ;

- звільняється від сплати 5% ПДФО під час продажу об’єкт незавершеного будівництва за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки (п.172.1 ст.172 ПКУ) .

Відповідальність за неподання (несвоєчасне подання) форми №1ДФ.

За неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкового розрахунку за формою №1ДФ застосовується штраф в розмірі 1020 грн (було 510 грн), за повторне порушення протягом року - 2040 грн (було 1020 грн).

 

Акцизний податок: зміни в оподаткуванні тютюнових виробів

З 23 травня 2020 року набрав чинності Закон України від 16.01.2020 р.          № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»  (далі – Закон № 466), за винятком окремих норм, які наберуть чинності пізніше.

З 01.01.2021 року набирають чинності норми Закону № 466 в частині оподаткування акцизним податком тютюнових виробів, зокрема:

- перелік підакцизних товарів доповнено новою позицією - рідини, що використовуються в електронних сигаретах, на які встановлена ставка акцизного податку в евро за 1 літр;

- рідини, що використовуються в електронних сигаретах, маркуються марками акцизного податку, які повинні мати окремий номер та позначення про квартал і рік випуску марки;

- запроваджено нові поняття електронна сигарета та рідини, що використовуються в електронних сигаретах;

- вводяться нові види марок (РІ - «рідина імпортна», РВ - «рідина вітчизняна»), на які передбачено облік та звітування виробниками та Імпортерами;

- встановлено окрему ставку акцизного податку на тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівана з електронним управлінням в гривнах за 1000 штук;

- встановлено окрему специфічну ставку акцизного податку на сигарили, включаючи сигарили з відрізаними кінцями, з вмістом тютюну, в гривнах за 1000 штук, але не менше спеціфічної ставки за 1 кг та адвалорну на цей вид тютюнових виробів у розмірі 12 відсотків;

- на марку акцизного податку на сигарети, цигарки та сигарили передбачено додатково наносити кількість штук у пачці (упаковці);

- новими позиціями доповнено перелік продукції, яка вважається немаркованою, а саме: сигарети, цигарки та сигарили, що вироблені після 1 січня 2021 року, в яких кількість одиниць у пачці (упаковці) не відповідає кількості одиниць, зазначеній на марках акцизного податку; рідини, що використовуються в електронних сигаретах, вироблених до 1 січня 2021 року;

- марки акцизного податку, надруковані до 1 січня 2021 року, на яких не позначено кількість одиниць у пачці (упаковці), повинні бути використані до 1 липня 2021 року, а марковані такими марками тютюнові вироби знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання;

Крім того, Законом № 466 встановлені тимчасові, з 1 січня 2021 року до 31 грудня 2024 року включно, графіки підвищення ставок акцизного податку та мінімального акцизного податкового зобов’язання на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора