A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє. Новини 22.07.2020

Дата: 23.07.2020 08:13
Кількість переглядів: 380

 

ВСІ НОВИНИ

Приморські аграрії обговорили з податківцями проблемні питання щодо блокування податкових накладних

У Приморській районній раді під головуванням виконуючої обов'язки голови, заступника голови Приморської райдержадміністрації Ганни Саламатіної за участю начальниці Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксани Федорової і заступниці начальника Бердянського управління Олени Пономаренко відбулася семінар-нарада з проблемних питань оподаткування представників аграрного сектору Приморського району. До участі у заході долучилися власники, керівники та бухгалтери сільськогосподарських підприємств і фермерських господарств.

Передувало зустрічі колективне звернення аграріїв району у зв’язку з виникненням певних проблем при зупиненні реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

На початку семінару очільниця Бердянського управління податкової служби області повідомила, що порядок зупинення реєстрації податкових накладних регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 року № 1165 та передбачає ефективний механізм боротьби із зловживаннями, одночасно захищаючи права сумлінних платників.

Цією постановою затверджено критерії ризиковості платника ПДВ, внесено зміни до ознак безумовної реєстрації та показників позитивної податкової історії, урегульовано вирішення спірних питань щодо відповідності або невідповідності платника податку критеріям ризиковості та інше.

Аби не потрапити до категорії ризикових операцій, платник податку має можливість подати в електронному вигляді інформацію та копії документів щодо спростування відповідності критерію ризиковості до комісії регіонального рівня. Крім того, з питань блокування консультації можна отримати у фахівців Бердянського управління.

Оксана Федорова детально зупинилася на діях платників у разі зупинки реєстрації та звернула увагу на необхідність подання таблиці даних платника податків (ТПП) до контролюючого органу.

Заступниця начальника Бердянського управління Олена Пономаренко проінформувала присутніх, що в області розпочалися заходи "Врожай – 2020", мета яких – забезпечення повноти нарахування та сплати податків юридичними особами, фізичними особами-підприємцями та громадянами, які є власниками та користувачами земельних ділянок та отримують дохід від вирощування сільгосппродукції.

Під час зустрічі обговорювали питання упорядкування земельних відносин, оформлення найманих працівників та правовстановлюючих документів на земельні ділянки сільськогосподарського призначення та їх легальне використання на території району. Також вона наголосила, що фахівці податкової служби здійснюють моніторинг показників діяльності сільгосптоваровиробників, в якому враховується і площа земельних ділянок, і врожайність, і кількість найманих працівників, що дає можливість встановити ризики мінімізації податкових зобов’язань.

 

Новини законодавства

 

Новації щодо подання повідомлення про об’єкти оподаткування

за формою 20-ОПП

Наказом Міністерства фінансів України від 24.06.2020 р. N 323 внесено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів від 09.12.2011 року № 1588, відповідно до яких уточнено порядок подання повідомлення про об’єкти оподаткування за формою 20-ОПП.

Зокрема, пункт 8.2 статті 8 доповнено нормою, відповідно до якої відокремлені підрозділи юридичної особи зобов’язані подавати інформацію про об'єкти оподаткування, що знаходяться на їх балансі, а юридична особа - інформувати про всі об'єкти оподаткування крім тих, відомості щодо яких надані до відповідних контролюючих органів відокремленими підрозділами такої юридичної особи.

Змінами, внесеними до пункту 8.4 статті 8 передбачено, що у повідомленні за формою N 20-ОПП надається інформація про всі об'єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

Під час надання повідомлень за формою N 20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об'єкт оподаткування (наприклад, якщо подається інформація про об'єкти оподаткування - офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об'єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин).

При цьому, принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації про об'єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, у повідомленні за формою N 20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об'єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці).

Інформація про однотипні (за видом, використанням, станом та видом права власності) автомобільні транспортні засоби, які не є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або послуг, інших ніж пасажирські та вантажні перевезення, може бути подана в повідомленні за формою N 20-ОПП як узагальнена з типом об'єкта оподаткування "автомобільні транспортні засоби" та зазначенням кількості таких транспортних засобів в графі "Реєстраційний номер об'єкта оподаткування".

Повідомлення за формою №20-ОПП з інформацією про об'єкти оподаткування, які зареєстровані у відповідному державному органі без присвоєння реєстраційного номера (кадастрового номера, реєстраційного номера об'єкта нерухомого майна), подаються до контролюючого органу за основним місцем обліку в паперовому вигляді із доданням копії документа, що підтверджує реєстрацію об'єкта оподаткування у відповідному державному органі. У такому разі графа 12 "Реєстраційний номер об'єкта оподаткування" повідомлення за формою N 20-ОПП не заповнюється.

При цьому, як і раніше повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою N 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Також внесено зміни до п. 8.5 статті 8 Порядку, відповідно до яких, у разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об'єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою N 20-ОПП з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни, в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об'єкта оподаткування.

Згідно зі змінами, внесеними до 8.6 статті 8 визначено, що при надходженні до контролюючого органу від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування інформації про об'єкти оподаткування, що надається та/або реєструється такими органами, така інформація не пізніше наступного дня після її отримання вноситься до Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб.

Відомості, зазначені в повідомленні за формою N 20-ОПП, вносяться контролюючим органом до Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб:

не пізніше наступного дня після отримання повідомлення за формою N 20-ОПП засобами електронного зв'язку в електронній формі;

не пізніше 10 робочих днів від дня надходження до контролюючого органу в паперовій формі повідомлення за формою N 20-ОПП.

Також статтю 8 доповнено новим пунктом 8.8, відповідно до якого платники податків можуть переглянути інформацію про об'єкти оподаткування та контролюючі органи, у яких платник податків перебуває на обліку за неосновним місцем обліку, в приватній частині Електронного кабінету.

Зазначені зміни набирають чинності з 27.07.2020 року.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора