A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Бердянський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє

Дата: 30.12.2020 15:48
Кількість переглядів: 322

Бердянський сектор організації роботи

організаційно-розпорядчого управління

ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє (скачати файл)

До уваги платників податків!

З 01.01.2021 року вводяться в дію оновлені бюджетні рахунки до державного, місцевих бюджетів та небюджетні рахунки для сплати ЄСВ!

Бердянська податкова інспекція ГУ ДПС у Запорізької області повідомляє, що відповідно до постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року №807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів», та до статті 4 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (зі змінами та доповненнями) з 01.01.2021 запроваджуються нові рахунки для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів та зарахування коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ).

Звертаємо увагу, що кошти, сплачені платниками на старі рахунки по зарахуванню податків, зборів, платежів,  не будуть зараховуватись, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження.

Інформація про нові рахунки розташовано на сайті Бердянської районної державної адміністрації у розділі «Територіальні органи міністерств та відомств України в районі/Бердянська ОДПІ інформує».

 

Нові рахунки для сплати єдиного внеску

З 1 січня 2021 року вступають в дію нові небюджетні рахунки 3556, відкриті на ім’я територіальних органів Державної податкової служби України для сплати коштів єдиного внеску.

Заповнення платниками поля "Призначення платежу" розрахункових документів у разі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

При сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування поле "Призначення платежу" розрахункового документа заповнюється таким чином:

 

;101 

; код за ЄДРПОУ 

; сплата єдиного внеску

;  

;  

;

1

2

3

4

5

6

7

 

1 – службовий код ("*");

2 – код виду сплати ("101" – Сплата суми єдиного внеску);

3 – код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату;

4 – друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу;

5 – не заповнюється;

6 – не заповнюється;

7 – не заповнюється.

 

Реквізити рахунків для сплати ЄВ розміщені за посиланням:

https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/446361.html?fbclid=IwAR1tlefivlbgJPhKStxXCYj5J-M7TPT4T8XnVu4JuMuJQxdkkf9vEnKo4T4

 

Податківці прийняли участь в засіданні Дня депутата

Нещодавно на засідання «Дня депутата» Бердянської міської ради було запрошено начальника Бердянського відділу податків і зборів з юридичних осіб Оксану Федорову.

Одним із питань порядку денного засідання було питання нарахування єдиного податку. Посадовець підкреслила, що питання нарахування та сплати єдиного податку безумовно дуже актуальне та важливе для платників єдиного податку першої та другої групи, та впливає на наповнення місцевого бюджету.

Нагадала, що Законом України від 30.03.2020 №540 органам місцевого самоврядування надано право у 2020 році приймати рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку.

Так, сесіями Бердянської міської ради прийняті рішення №1 від 09.04.2020, №3 від 21.05.2020 та №11 від 02.12.2020 про застосування на період квітень – травень, листопад – грудень 2020 року для платників єдиного податку І та ІІ групи ставки у розмірі 0 відсотків.

Загальна сума «пільги» за вказаний період для платників склала 7 239,8 тис.грн.

 «Станом на 01.12.2020 по Бердянській ОТГ обліковується 3760 фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку, з яких: 552 на І групі, 1985 на ІІ групі та 1223 на ІІІ групі», - повідомила Оксана Федорова.

Також, звернула увагу присутніх, що незважаючи на дію карантинних заходів на території України, кількість платників єдиного податку зростає. Так, у порівняні до початку 2020 року загальна кількість платників єдиного податку збільшилась на 325 підприємців.

Очільниця Бердянських податківців проінформувала депутатів про надходження до місцевого бюджету: «За 11 місяців поточного року до бюджету Бердянської ОТГ надійшло 58,5 млн грн єдиного податку з фізичних осіб, в тому числі від платників єдиного податку І та ІІ груп – 19,3 млн гривень».

Також, у своїй доповіді Оксана Федорова проінформувала про зміни, що набули своєї чинності у грудні місяці 2020 року, зокрема щодо списання недоїмки по єдиному внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування «сплячим» ФОПам, про зміни в сплаті єдиного податку платникми спрощеної системи оподаткування, списання податкового боргу, пені та штрафних санкцій.

«Більш детально всі зміни податкового законодавства будуть висвітлені для платників та бухгалтерів на семінарі, який буде проведено в січні наступного року, з дотримання усіх карантинних обмежень», - підсумувала Оксана Федорова.

З метою підтримки фізичних осіб-підприємців в період карантину 24 грудня на четвертій позачерговій сесії Бердянської міської ради одноголосно було прийнято рішення встановити для другої групи платників єдиного податку ставку 0% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) періоду. Як відзначив секретар міської ради Олександр Свідло, даний проект рішення був розроблений з метою підтримки підприємців міста другої групи, платників єдиного податку, та звільнення від його сплати у січні 2021 у зв’язку із локдауном по Україні.

 

До уваги платників податків!

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 30 вересня  2020 року № 1191-р «Про перенесення робочих днів у 2021 році», з урахуванням повідомлення Національного банку України від 16 грудня 2020 року щодо регламенту роботи системи електронних платежів Національного банку та банків в період завершення звітного року ДПС повідомляє.

31 грудня 2020 року буде тимчасово обмежено роботу електронних сервісів та інформаційно-телекомунікаційних систем у зв’язку з необхідністю проведення технічних та регламентних робіт з 14-00 – 20-00 годин.

У зв’язку з перенесенням робочих днів з п’ятниці 8 січня 2021 року на суботу 16 січня 2021 року та з урахуванням визначення тривалості операційного дня відповідно до пункту 3 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1246, 1, 2, 3 та 7, 8, 9, 10 січня 2021 року – вихідні та святкові дні, протягом яких реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування до них не здійснюватиметься.

Операційні дні для приймання до обробки податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних у 2021 році – 4 – 6  січня та з 11 січня.

Додатково нагадуємо, що в період встановлення карантину та запроваджених обмежувальних епідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування до них не застосовуються.

 

Новини законодавства

Новації законодавства: Нові ліміти доходу для «єдинників»

Бердянська державна податкова інспекція звертає увагу платників податків, що урядом прийнято Закон України від 01.12.2020 №1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення  встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій», яким збільшені обсяги доходів, неперевищення яких є однією з умов для застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності зважаючи на встановлені законом розміри мінімальної заробітної плати.

Зокрема, Законом №1017-ІХ затверджені наступні граничні обсяги доходів для перебування на спрощеній системі для 1-3 груп: 1 група– 167 МЗП (з 1 січня 2021 р. при мінімальній зарплаті 6000 грн. -  1 002 000 грн); 2 група– 834 МЗП (з 1 січня 2021 р. 5 004 000 грн) та 3 група – 1167 МЗП (1 січня 2021 р – 7 002 000 грн). Решта вимог особливого механізму справляння податків і зборів, визначених розділом ХІV Податкового кодексу України, залишилися без змін.

 

Які платники звільняються від сплати ЄВ за себе в 2021 році?

Бердянська державна податкова інспекція інформує, що Законом України від 13 травня 2020 року № 592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників», який набирає чинності з 01 січня 2021 року, вносяться зміни, зокрема, до ст. 4 Закону № 2464, а саме, звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) за себе:

-         фізичні особи – підприємці особи, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства, – якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу;

-         фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, – за умови взяття їх на облік як фізичних осіб – підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізична особа – підприємець та як особа, яка провадить незалежну професійну діяльність;

-         фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, які мають основне місце роботи, – за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

 

Увага! Підприємцям про податковий борг: мінімальний поріг суми боргу збільшено

Бердянська ДПІ інформує, що Законом України від 04.12.2020 р. № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі - Закон № 1072), який набрав чинності 10 грудня 2020 року (опублікований у виданні «Голос України» 09.12.2020 р.) передбачено збільшення мінімального порогу суми податкового боргу, до якої не застосовуються заходи стягнення.

Законом № 1072 збільшено суму податкового боргу, відносно якої застосовуються заходи стягнення з 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на 10.12.2020 - 1020 гривень) до 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на 10.12.2020 - 3060 гривень).

Територіальні органи ДПС не будуть направляти боржнику до зазначеної суми податкового боргу податкові вимоги та застосовувати заходи стягнення. Також майно боржників не буде передаватися в податкову заставу у разі, якщо загальна сума податкового боргу не перевищуватиме 3060 гривень.

 

Роз’яснення законодавства

Закон України № 1017: застосування РРО та ПРРО з 01.01.2021

Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних ПРРО (далі – ПРРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія його поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. Встановлення норм щодо незастосування РРО у інших законах, крім Податкового кодексу України (далі – ПКУ), не допускається.

Нормами п. 296.10 ст. 296 ПКУ визначено, що РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Розділ І Закону України від 01 грудня 2020 року № 1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» (далі – Закон № 1017), яким будуть внесені зміни до ПКУ, зокрема, до п. 61 підрозділу 10 розділу XX «Інші перехідні положення» ПКУ набирає чинності 01.01.2021.

Так, п. 61 підрозділу 10 розділу XX ПКУ (у редакції Закону № 1017) передбачено, що до 01 січня 2021 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 грн, крім тих, які здійснюють:

? реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

? реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення.

З 01 січня 2021 року до 01 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

? реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

? реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

? реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

 

Використання суб’єктами господарювання програмних РРО при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється

В Бердянській ДПІ інформують, що 10 грудня 2020 року набрав чинності Закон України від 01 грудня 2020 року № 1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» (далі – Закон № 1017-ІХ).

Законом № 1017-ІХ пункт 1 статті 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» доповнено абзацом другим відповідно до якого використання суб’єктами господарювання програмних РРО при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється.

 Також, до 01 січня 2022 року відтерміновується обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО)та/або програмних РРО (ПРРО) для ФОП, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування (з цього переліку виключено інтернет-торгівлю, роздрібну торгівлю вживаними товарами, діяльність ресторанів та кафе, туристичні агентства та операторів, готелів, реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), продаж автозапчастин).

Крім того, виключено норми щодо застосування механізму компенсації «кешбек»  покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих до суб’єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій.

 

Зміна протягом бюджетного року місцезнаходження: до якого контролюючого органу подається звітність та сплачується єдиний внесок?

Бердянська державна податкова інспекція інформує, що платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) зобов’язаний подавати звітність та сплачувати до контролюючого органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки, порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Норми встановлені п. 4 частини 2 ст. 6 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).

Згідно з п. 8 розділу ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 435), якщо страхувальник із числа страхувальників, крім зазначених у підпунктах 5, 6 розділу ІІІ Порядку № 435, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), у звітному періоді змінює місцезнаходження або місце проживання, що пов’язане зі зміною адміністративно-територіальної одиниці, звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до контролюючого органу, що відповідає новому місцезнаходженню (місцю проживання).

Отже, у разі зміни суб’єктом господарювання протягом бюджетного року місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, звітність про суми нарахованого єдиного внеску подається та сплачується до контролюючого органу, що відповідає новому місцезнаходженню (місцю проживання).

При цьому відповідно до Порядку обліку платників єдиного внеску, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162 із змінами та доповненнями, після надходження з ЄДР відомостей про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника, пов’язану зі зміною адміністративно-територіальної одиниці або Заяви про взяття на облік платника єдиного внеску за формою № 1-ЄСВ з приміткою «Зміни, що пов’язані з місцезнаходженням, місцем проживання», до Реєстру страхувальників контролюючим органом до дати спливу одного місяця після отримання відомостей про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника вноситься запис про переведення на облік такого платника до контролюючого органу, що відповідає новому місцезнаходженню (місцю проживання).

Дані про взяття платника на облік у контролюючому органі за новим місцезнаходженням (місцем проживання) передаються до ЄДР у день взяття на облік.

Відомості, які містяться в ЄДР є відкритими і загальнодоступними та надаються у вигляді витягу з ЄДР.

Крім того, дані про взяття на облік в контролюючому органі щоденно оприлюднюються на вебпорталі електронних сервісів Міністерства юстиції України та на офіційному вебпорталі ДПС в електронному сервісі «Електронний кабінет»>«Реєстри»>«Дані про взяття на облік платників податків» та «Реєстр страхувальників».

У разі зміни місцезнаходження (місця проживання) платника протягом звітного періоду, рекомендуємо платнику на дату подачі звітності та сплати єдиного внеску перевірити інформацію щодо місця обліку одним із зазначених вище способів.

 

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника

Бердянська державна податкова інспекція нагадує, у разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464), а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Норми встановлені ч. 11 ст. 9 Закону № 2464.

Частиною 12 ст. 9 Закону № 2464 визначено, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов’язаннями із сплати єдиного внеску зобов’язань із сплати податків, інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами зобов’язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу).

 

Новорічний святковий вечір для працівників: що з ПДФО?

Бердянська державна податкова інспекція нагадує, що дохід з джерелом їх походження з України – це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, але не виключно, доходи у вигляді заробітної плати, інших виплат та винагород, виплачених відповідно до умов трудового та цивільно-правового договору.

Норми встановлені п.п. «є» п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Додаткові блага – це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV ПКУ) (п.п. 14.1.47 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО включається дохід, отриманий як додаткове благо, зокрема, у вигляді вартості майна та харчування, безоплатно отриманого платником ПДФО, крім випадків, визначених ПКУ для оподаткування прибутку підприємств (п.п. «а» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Водночас, оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі одержаних у вигляді додаткового блага, виходячи з положень ПКУ, розглядається лише у разі їх одержання безпосередньо конкретним платником ПДФО.

Отже, якщо працедавцем для своїх працівників проводиться вечір, присвячений святкуванню Нового року, то витрати роботодавця на святкування не включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу цих працівників.

 

Як подати заяву на повернення надміру та/або помилково сплачених сум Єдиного внеску?

Бердянська державна податкова інспекція звертає увагу що Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів затверджений наказом Міністерства фінансів України від 16.01.2016 № 6 (далі - Порядок № 6).

Відповідно до п.5 Порядку №6, повернення надміру та/або помилково сплачених сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ) здійснюється у випадках:

1. надмірної або помилкової сплати сум ЄВ та/або застосованих фінансових санкцій на відповідний небюджетний рахунок «Рахунки для зарахування єдиного соціального внеску»;

2. помилкової сплати сум ЄВ та/або застосованих фінансових санкцій на невідповідний небюджетний рахунок «Рахунки для зарахування єдиного соціального внеску»;

3. помилкової сплати сум ЄВ та/або застосованих фінансових санкцій на рахунок з обліку доходів бюджету;

4. помилкової сплати податкових зобов’язань з податків, зборів, штрафних (фінансових) санкцій та пені, передбачених ПКУ на небюджетний рахунок «Рахунки для зарахування єдиного соціального внеску».

Повернення сум ЄВ здійснюється на підставі заяви платника про таке повернення (далі - Заява).

У випадках, передбачених п.п.1, 2 та 4 п. 5 Порядку № 6, Заява подається до контролюючого органу, на рахунок якого сплачено суми ЄВ, за формою, встановленою додатком 1 до Порядку №6 (абз.2 п. 6 Порядку №6).

Заява яка не відповідає формі, визначеній додатком 1 до Порядку №6, залишається без задоволення (абз.3 п.7 Порядку №6).

У випадку, передбаченому п.п. 3 п. 5 Порядку №6 (помилкової сплати сум ЄВ та/або застосованих фінансових санкцій на рахунок з обліку доходів бюджету), Заява подається до контролюючого органу за місцем обліку помилково сплачених сум ЄВ у довільній формі із зазначенням суми та напряму повернення (абз.3 п.6 Порядку №6).

До Заяви від страхувальників, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, платники додають оригінал або завірену ними копію розрахункового документа (квитанцію, платіжне доручення тощо), що підтверджує сплату коштів на небюджетний рахунок «Рахунки для зарахування єдиного соціального внеску» (абз.5 п. 6 Порядку № 6).

Заява подається за місцем обліку надміру та/або помилково сплачених сум ЄВ одним із таких способів:

- особисто платником ЄВ чи уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації кваліфікованого електронного підпису чи печатки відповідальних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Платник може подати заяву в електронній формі, через приватну частину Електронного кабінету.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/login.

До приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету вхід здійснюється виключно після ідентифікації особи із використанням кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

Меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету дозволяє створити та надіслати довільну кореспонденцію (лист, заяву, запит тощо) до відповідного контролюючого органу.

Протягом одного робочого дня після надсилання електронної Заяви платника буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації Заяви в контролюючому органі, до якого дану Заяву направлено. Інформацію щодо отримання та реєстрації Заяви в контролюючому органі платник може переглянути в вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» Електронного кабінету.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора