A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

До уваги аграріїв! Дотримання правил безпеки під час зберігання, транспортування, реалізації, використання й утилізації пестицидів та агрохімікатів

Дата: 03.02.2021 10:09
Кількість переглядів: 513

 

 

Вже в лютому-березні стартує  новий сільськогосподарський сезон весняно-польових робіт. З метою зведення до мінімуму негативної дії пестицидів і агрохімікатів на людей та довкілля, нагадуємо щодо необхідності дотримання правил безпеки під час зберігання, транспортування, реалізації, використання й утилізації пестицидів та агрохімікатів.

Відповідно до ДСП 8.8.1.2.001-98, пестициди – це токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного або біологічного походження, призначені для знищення, регуляції і припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям, а також гризунів, бур'янів, деревної і чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб.

До роботи з пестицидами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами.

ТРАНСПОРТУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ. Пестициди перевозяться тільки в спеціально виділених для цих цілей транспортних засобах. Транспортування пестицидів разом з іншими вантажами забороняється.

Під час перевезення вогненебезпечних пестицидів здійснюють додаткові заходи протипожежної безпеки.

Балони з фумігантами транспортуються у відповідності з вимогами діючих інструкцій.

Забороняється перевезення пестицидів в ушкодженій тарі. У випадку порушення пакування необхідно негайно вжити заходів до нерозповсюд-ження препарату в навколишньому середовищі, (роздування вітром, розмивання дощем, тощо).

ЗБЕРІГАННЯ. Зберігання пестицидів допускається тільки в паспортизованих спеціально призначених для цього складах. Для отримання паспорту суб’єкту господарювання необхідно звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за адресою: м.Запоріжжя, вул.Гоголя, 105 а.

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 град.С.

Завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Категорично забороняється приготування розчинів пестицидів безпосередньо у полі без засобів механізації.

До місць обробок розчини пестицидів повинні доставлятися в спеціальних ємкостях. Заправка і завантаження апаратів не повинні супроводжуватися протіканням або розсипанням пестицидів.

Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень дозволяється тільки з 22 до 7 годин ранку.

Перед проведенням обробок об’єктів, розташованих в межі або поблизу населених пунктів, необхідно встановити попереджувальні знаки та оповістити людей про майбутні роботи і строки, протягом яких забороняється перебування людей в обробленій зоні.

При розміщенні об’єктів хімізації (склади, агрохімкомплекси, розчинні вузли і т.ін.) повинні бути здійснені заходи щодо охорони підземних вод (гідроізоляція, вибір ділянок із глибиною залягання ґрунтових вод не менше 2 метрів).

Категорично забороняється спуск у водойми незнезаражених колекторно-дренажних і стічних вод, що утворяться при митті тари, машин, устаткування, транспортних засобів і спецодягу, які використовувались при роботі з пестицидами.

При використанні пестицидів у народному господарстві необ-ідно вживати заходи, щодо попередження накопичення в ґрунті стійких і активно мігруючих пестицидів, відповідно до вимог законодавчих і нормативних документів.

Внесення пестицидів у ґрунт, у тому числі, з протруєним насінням, а також наземна обробка рослин та інш. повинні проводитись з урахуванням існуючого (фонового) вмісту пестицидів в ґрунті таким чином, щоб сумарна кількість препарату не перевищувала гігієнічні нормативи (ГДК, ОДК).

Забороняється фумігація орного шару ґрунту пестицидами I та II класів небезпечності, забрудненая ґрунтів незнешкодженими залишками робочих розчинів, промивними водами після миття тари, спецодягу, апаратури і приміщень складів.

Якщо вміст пестицидів в ґрунті перевищує гігієнічні нормативи, забороняється вихід працюючих для проведення сільськогосподарських робіт, в першу чергу, пов'язаних з розпушуванням ґрунтів; забороняється вирощування рослин харчового та фуражного призначення; на цих ґрунтах дозволяється вирощувати лише технічні культури, які піддаються технологічній переробці.

 

З повагою, Бердянське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора