A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

До уваги аграріїв!

Дата: 24.02.2021 10:13
Кількість переглядів: 814

Вже в лютому-березні стартує новий сільськогосподарський сезон весняних польових робіт. З метою зведення до мінімуму негативної дії пестицидів агрохімікатів на людей та довкілля, нагадуємо щодо необхідності дотримання правил безпеки під час зберігання, транспортування, реалізації, використання утилізації пестицидів та агрохімікатів.

Відповідно до ДСП 8.8.1.2.001-98, пестициди - це токсичні речовини, сполуки або суміші речовин хімічного або біологічного походження, признане для знищення, регуляції і припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям, а також гризунів, бур'янів, деревної і чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб.

До роботи з пестицидами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд виконання робіт з пестицидами.

ТРАНСПОРТУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ.

 Пестицид перевозяться тільки в спеціально виділених для цих цілей транспортних засобах. Транспортування пестицидів разом з іншими вантажами забороняється.

Під час перевезення вогненебезпечних пестицидів здійснюють додаткові заходи протипожежної безпеки.

Балони з фумігантами транспортуються у відповідності з вимогами діючих інструкцій.

Забороняється перевезення пестицидів в ушкодженій тарі. У випадку порушення пакування необхідно негайно вжити заходів до не розповсюдження препарату в навколишньому середовищі, (роздування вітром, розмивання дощем тощо).

ЗБЕРІГАННЯ.

Зберігання пестицидів допускається тільки в паспортизованих спеціально призначених для цього складах. Для отримання паспорту суб’єкту господарювання необхідно звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гоголя, 105 а.

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 град. С.

Завчасно, але не менше чим за три доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Категорично забороняється приготування розчинів пестицидів безпосередньо у полі без засобів механізації.

До місць обробок розчини пестицидів повинні доставлятися в спеціальних ємкостях. Заправка і завантаження апаратів не повинні супроводжуватися протіканням або розсипанням пестицидів.

Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень дозволяється тільки з 22 до 7 годин ранку.

Перед проведенням обробок об’єктів, розташованих в межі або поблизу населених пунктів, необхідно встановити попереджувальні знаки та оповістити людей про майбутні роботи і строки, протягом яких забороняється перебування людей в обробленій зоні.

При розміщенні об’єктів хімізації (склади, агрохімкомплекси, розчинні вузли і т. ін.) повинні бути здійснені заходи щодо охорони підземних вол (гідроізоляція, вибір ділянок із глибиною залягання ґрунтових вод не менше 2 метрів).

Категорично забороняється спуск у водойми незнезаражених колекторно- дренажних і стічних вод, що утворяться при митті тари, машин, устаткування, транспортних засобів і спецодягу, які використовувались при роботі з пестицидами.

При використанні пестицидів у народному господарстві необхідно вживати заходи, щодо попередження накопичення в ґрунті стійких і активно мігруючих пестицидів, відповідно до вимог законодавчих і нормативних документів.

Внесення пестицидів у ґрунт, у тому числі, з протруєним насінням, а також наземна обробка рослин та інш. повинні проводитись з урахуванням існуючого (фонового) вмісту пестицидів в ґрунті таким чином, щоб сумарна кількість препарату не перевищувала гігієнічні нормативи (ГДК, ОДК).

Забороняється фумігація орного шару ґрунту пестицидами 1 та II класів небезпечності, забруднення ґрунтів незнешкодженими залишками робочих розчинів, промивними водами після миття тари, спецодягу, апаратури і приміщень складів.

Якщо вміст пестицидів в грунті перевищує гігієнічні нормативи, забороняється вихід працюючих для проведення сільськогосподарських робіт, в першу чергу, пов’язаних з розпушуванням ґрунтів; забороняється вирощування рослин харчового та фуражного призначення; на цих ґрунтах дозволяється вирощувати лише технічні культури, які піддаються технологічній переробці.

З повагою, Бердянське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора