A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Бердянський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє. Новини за 21.04.2021

Дата: 22.04.2021 08:19
Кількість переглядів: 414

 

Платниками податків Бердянського району за I квартал 2021 року до бюджетів усіх рівнів сплачено 332 млн гривень податків

Як повідомила начальник  Бердянського відділу камеральних перевірок Головного управління ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова, за січень-березень 2021 року платниками  Бердянського району до бюджетів усіх рівнів сплачено 332 млн грн податків, зборів та платежів. Порівняно з аналогічним періодом минулого року спрямовано на 42 млн грн, або на 14,5% більше.

До державного бюджету України сплачено 154,6 млн грн, що на 19,1%, або на 24,7 млн грн більше порівняно з показником за відповідний період минулого року.

Більша частина доходів держбюджету сформована трьома податками – податком на додану вартість, податком на доходи фізичних осіб та податком на прибуток, від яких забезпечено на   23,2 млн гривень більше, ніж торік.

Так, податку на додану вартість перераховано  76,5  млн грн, зростання до аналогічного періоду минулого року – на 7,4 млн гривень.

Податку на прибуток підприємства регіону спрямували 26,0 млн гривень, що на 11,5 млн гривень випереджає дані 2020 року.

Податку на доходи фізичних осіб сплачено 38,6 млн гривень. Це на 4,3 млн гривень більше рівня першого кварталу 2020 року.

Також, з доходів платників Бердянська та Приморська до бюджету направлено  11,3 млн гривень військового збору. Показники відрахувань на потреби армії зросли, порівняно з минулим роком, на 1,4 млн гривень.

 

Увага! Наближається останній день подання декларації про майновий стан і доходи для громадян, які і зобов’язані подавати декларації!

Бердянська ДПІ звертає увагу, що останній день подання декларації про майновий стан і доходи – 30 квітня 2021 року.

Громадянам, які отримали доходи, що були неоподатковані, необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір 1,5% із нарахованої суми доходу. Декларацію можна подати особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, але найзручніше скористатися засобами електронного зв'язку та надіслати декларацію в електронній формі з дотриманням умови реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

Нагадуємо, що декларацію необхідно подати до 1 травня 2021 року до органу податкової служби за місцем податкової адреси платника.

Крім громадян, які зобов’язані подавати декларації, є категорія осіб, які мають право на таке подання для повернення частини податку на доходи фізичних осіб, утриманого із заробітної плати.

Таке право виникає у платників податків у разі понесення витрат, дозволених для включення до податкової знижки, перелік яких визначено у статті 166 Податкового кодексу України.

Скористатись податковою знижкою можна лише до кінця року – на наступні роки таке право не переноситься. Останній день подання декларації для отримання податкової знижки – 31.12.2021 включно.  

 

Роз’яснення законодавства

Відображення коригування ПЗ та ПК у декларації з ПДВ на підставі розрахунку коригування

Бердянська ДПІ нагадує, що у разі якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд ціни, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних(далі - ЄРПН) - п.192.1 ст.192 ПКУ. 

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача – платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

- постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

- отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.

Отримувач має право збільшити суму податкового кредиту лише після реєстрації постачальником в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.

У разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг:

- постачальник має право зменшити податкові зобов’язання на підставі розрахунку коригування, своєчасно зареєстрованого отримувачем в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН), у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому його складено, а якщо розрахунок коригування зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то постачальник має право зменшити податкові зобов’язання у податковій декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН;

- покупець повинен зменшити податковий кредит в податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, на який припадає дата складення розрахунку коригування, та зареєструвати його в ЄРПН у встановлені терміни.

У разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг:

- постачальник повинен збільшити податкові зобов’язання в податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, на який припадає дата складення розрахунку коригування;

- покупець має право збільшити податковий кредит на підставі розрахунку коригування, своєчасно зареєстрованого в ЄРПН, у податковій декларації з ПДВ за той звітний (податковий) період, в якому його складено, або за будь-який наступний звітний (податковий) період, але не пізніше ніж через 1095 днів з дати його складення. Якщо розрахунок коригування зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то покупець має право збільшити податковий кредит у податковій декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН, або будь-якого наступного звітного (податкового) періоду, але не пізніше ніж через 1095 днів з дати його складення.

Якщо розрахунок коригування не зареєстрований в ЄРПН протягом 1095 календарних днів або взагалі не складений на таку операцію, то:

- у разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг податковий кредит покупця не може бути збільшений, але постачальник не звільняється від обов’язку збільшення суми податкових зобов’язань за відповідний звітний (податковий) період, в якому здійснюється зміна суми компенсації вартості товарів/послуг;

- у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг податкові зобов’язання постачальника не можуть бути зменшені, але покупець зобов’язаний зменшити податковий кредит за відповідний (податковий) період, в якому здійснюється зміна суми компенсації вартості товарів/послуг.

При поданні ліквідаційної декларації з податку на прибуток правильно заповнюйте реквізити

Відповідно до п. 137.4 Податкового кодексу України податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком.

Якщо платник податку ліквідується (у тому числі до закінчення першого податкового (звітного) періоду), останнім податковим (звітним) періодом вважається період, на який припадає дата ліквідації (п.п. 137.4.3 п. 137.4 ст. 137 ПКУ).

Форма Податкової декларації з податку на прибуток підприємств затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 зі змінами та доповненнями( далі – Декларація).

Платник податку, який подає останню Декларацію у разі ліквідації, у полі 10 «Особливі відмітки» проставляє позначку щодо належності платника податку до такого, що подає Декларацію за останній податковий (звітний) період у зв’язку з ліквідацією.

У полі 2 «Звітний (податковий) період» Декларації такий платник зазначає базовий податковий (звітний) період, який застосовувався ним з початку року, та відповідний звітний період, в якому подається остання Декларація: І квартал, півріччя, три квартали для базового звітного (податкового) періоду – календарний квартал; рік для базового звітного (податкового) періоду – календарний рік.

 

Якщо загубили книгу, яку вели до 1 січня 2021 року, її треба відновити

Бердянська ДПІ інформує, що якщо ФОП-єдинник втратив книгу обліку доходів, яку вів до 01.01.2021 р., її потрібно відновити.

У 5-денний строк з дня втрати письмово повідомити про це ДПС за місцем обліку і відновити втрачену книгу протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення в податкову.

Якщо книгу не відновити, вважатиметься, що вона була відсутні при складанні податкової декларації.

Зберігати книгу потрібно не менше 1095 днів з дня подання податкової декларації.

Нагадаємо, що з 01.01.2021 р. ФОП-єдинники можуть вести облік у довільній формі в паперовому/електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів. При цьому заповнювати декларацію з єдиного податку зобов’язані на підставі первинних документів.

 

Чинним законодавством передбачено однаковий порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками для всіх роботодавців

Бердянська ДПІ нагадує, що чинним законодавством передбачено однаковий порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками для всіх роботодавців - чи то юридична особа, чи фізична особа-підприємець (ФОП).

Оформлюючи працівника на роботу, підприємцю необхідно:

- укласти в письмовій формі трудовий договір (п.6 ч. 1 ст. 24 Кодексу законів про працю України. Форма трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затверджена наказом Мінпраці від 08.06.2001 року № 260).

- оформити наказ про прийняття на роботу (типова форма №П-1 «Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу», затверджена наказом Державного комітету статистики України від 05.12.2008 року № 489);

- повідомити ДПС про прийняття працівника на роботу (форма повідомлення визначена постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413).

Повідомлення подається ФОП до територіальних органів Державної податкової служби за місцем його обліку як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування одним із таких способів:

• засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

• на паперових носіях разом з копією в електронній формі; 

• на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Форма повідомлення заповнюється наступним чином:

• підприємець зазначає свій номер облікової картки платника податків;

• П.І.Б. працівника, якого приймає до себе на постійне та/або тимчасове місце роботи;

• дані про номер облікової картки платника податків найманого робітника;

• дані документу, на підставі якого укладається з фізичною особою трудовий договір: номер та дата наказу або розпорядження ФОП.

 

Всі новини

 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора