A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

Міжнародний день дитячої книги

Дата: 02.04.2024 15:35
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

… Дитячі книжки мають дивовижну силу, що сприяє великому бажанню і здатності бути. Вони дають дітям сміливість жити. Велике проявляється у маленькому і ми відтворюємо це у дитячих книжках.  Книжка — це таємниця, в якій можна знайти щось невідоме, те, що лежить за межами досяжності!   
                                                                                            Інес Зандер

2 квітня, у день народження всесвітньо відомого данського казкаря Ганса Крістіана Андерсена, відзначається Міжнародний день дитячої книги.

Започаткувала це свято у 1967 році Міжнародна рада з дитячої та юнацькї книги (International Board on Books for Young People, IBBY) – найвпливовіша неприбуткова організація у Швейцарії, метою якої є пропагування книг для дітей.

Кожні два роки вона створює IBBY Honour List (Почесний список IBBY) – перелік нещодавно виданих книг для дітей, де відзначають найкращих письменників, ілюстраторів та перекладачів з країн-членів IBBY. Почесний список є одним із найпоширенішх та найефективних способів досягнення мети організації – сприяти міжнародному порозумінню через дитячу літературу.

У 2018 році три українських автори потрапили у IBBY Honour List: письменник Володимир Рутківський за твір «Гості на мітлі»; художник Владислав Єрко – за ілюстрації до книги «Маленький принц»; Галина Кирпа – за переклад повісті Ульфа Старка «Диваки і зануди» (Повний IBBY Honor List 2018 року).

Постійні колекції книг IBBY Honor List зберігаються в Мюнхені, Цюріху, Братиславі, Санкт-Петербурзі, Токіо, Куала-Лумпурі, Тусоні і до 2014 року в Еванстоні.

Зазвичай у багатьох країнах цього дня проводять різноманітні конкурси, виставки та фестивалі, присвячені найкращим дитячим книгам. Крім того, щороку одна з країн-учасниць IBBY вирішує, якою буде провідна тема дня і запрошує свого письменника чи письменницю для написання звернення до дітей світу, а також ілюстратора, котрий створює відповідний плакат.

Цей день – чудова нагода привітати дитячих письменників, ілюстраторів та перекладачів зі святом, а батькам – додатковий привід почитати дитині або подарувати гарну книгу. Вітаємо усіх зі святом!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора