Берестівська громада
Запорізька область, Бердянський район

РОЗЛАДИ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ

Дата: 06.05.2024 11:30
Кількість переглядів: 103

Фото без опису

Розлади харчової поведінки (РХП) – це широка група захворювань психогенного характеру, що характеризується патологічними відхиленнями у харчуванні та сприйнятті їжі. Серед найбільш поширених ознак РХП виділяють наступні: безконтрольне переїдання, недоїдання, повна відмова від вживання їжі, поїданням неїстівних предметів та інші порушення, що ведуть до серйозних наслідків для психічного та фізичного здоров'я людини.

Розлади харчової поведінки включають:

  • Нейрогенні анорексії
  • Розлад уникаючого/обмежувального прийому їжі
  • Компульсивне переїдання
  • Нейрогенні булімії
  • Анорексію
  • Розлад румінації
  • Ожиріння

Нейрогенна анорексія- це розлад психіки, що характеризується постійним прагненням до схуднення, спотвореним уявленням про своє тіло (часто переростає у дисморфоманію), надмірним страхом перед зайвою вагою, самообмеженням у вживанні їжі, що призводить до суттєвого зниження маси тіла. Люди, які страждають на нейрогенну анорексію, обмежують себе у споживання їжі, але вони також можуть компульсивно переїдати, а потім компенсувати переїдання шляхом виведення з'їденої їжі з організму (наприклад, викликаючи блювання або приймаючи проносні). Люди з цим розладом можуть обмежувати себе у харчуванні до тих пір, поки вони не завдадуть шкоди своєму здоров'ю. Незважаючи на те, що під анорексією мається на увазі втрата апетиту, багато людей з нейрогенною анорексією не втрачають апетиту, поки не настане стадія фізичного виснаження.

Розлад уникнення/обмеження прийому їжі- характеризується дуже невеликим споживанням їжі та/або уникненням споживання певних продуктів харчування, не переймаючись фігурою або масою тіла, що типово для людей з нейрогенною анорексією або нейрогенною булімією. Зазвичай люди з цим розладом можуть відчувати нестачу інтересу до їжі, можуть бути надзвичайно примхливими щодо їжі та можуть уникати певних видів їжі. Наприклад, вони можуть уникати вживання продуктів, які мають певний колір, консистенцію чи запах. Деякі люди бояться можливих небажаних наслідків їди, наприклад, подавитися або вирвати.

Компульсивне переїдання- характеризується споживанням надзвичайно великої кількості їжі. Під час та після переїдання люди відчувають, що втратили контроль над собою, і засмучуються внаслідок цих епізодів. Компульсивне переїдання не супроводжується викликом блювоти, прийомом проносних чи іншими спробами компенсувати надмірне споживання їжі.

Нейрогенна булімія- характеризується епізодами швидкого споживання надмірно-великої кількості їжі, після чого йдуть спроби звільнитися від зїденого. Наприклад, люди можуть викликати у себе блювоту або приймати проносні.

Парорексія  - регулярне вживання предметів, що не є продуктами харчування.

Розлад румінації- характеризується регургітацією їжі після її вживання. (Регургітація — це переміщення шлункового вмісту до ротової порожнини без зусиль та рефлексів, характерних для блювання)

-ПРИЧИНИ-

 

Виділити основну причину розладу харчової поведінки важко, але найчастіше це психологічна травма або генетична схильність. Розлад також може виникнути в результаті соціального стресу. У якості прикладу можна навести роботу моделей і спортсменів (їм необхідно постійно стежити за своїм статусом і відповідати професійним стандартам. З часом це може перерости в одержимість).

Також необхідно відзначити, що агресивна популяризація соціальних мереж, створює середовище підвищеної конкуренції (особливо серед молодого покоління), що стає причиною появи і впровадження не завжди адекватних харчових трендів.

 

БІОЛОГІЧНІ ФАКТОРИ

СІМЕЙНІ ФАКТОРИ

  1. Пубертатні зміни.
  2. Генетична схильність.
  3. Активний ріст.

 

  1. Складні сімейні події.
  2. Проблеми у стосунках в сім’ї.
  3. Дотримання дієт одного із членів сім’ї.
  4. Завищені вимоги й очікування з боку батьків.

 ПСИХОЛОГІЧНІ ФАКТОРИ

СОЦІОКУЛЬТУРНІ ФАКТОРИ

  1. Занижена самооцінка.
  2. Перфекціонізм.
  3. Підвищена тривожність.
  1.  Нереалістичні стандарти краси.

 

 

-ЧЕРВОНІ ПРАПОРЦІ-

або як розпізнати РХП у дітей

  • Зміни в настрої та поведінці (наприклад, надмірна дратівливість, соціальне дистанціювання, пригнічений настрій).
  • Навязливе дотримування дієти або обмежувальні харчові звички;
  • Небажання їсти поруч з родиною та усамітнення;
  • Пропускання обовязкових прийомів їжі;
  • Часті виснажливі фізичні навантаження (біг, ходьба та інші);
  • Часті зважування та вимірювання параметрів тіла, надмірна «зацикленість» на формі;
  • Відвідування вбиральні одразу після прийому їжі;
  • Звичка ховати їжу або викидати її.

-ДО КОГО ЗВЕРНУТИСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ?-

Приблизний маршрут пацієнта з РХП

 

Сімейний лікар (Або педіатр)                 

                                                                    Психолог (Дитячий психолог)               

            Психотерапевт.

 

-ПРОФІЛАКТИКА РОЗЛАДІВ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ-

Для профілактики РХП необхідно:

  • Психологічне загартовування та підвищення стійкості до стресів;
  • Адекватне формування правильного ставлення до зовнішності та їжі (починаючи з дитячого віку);
  • Вміння правильно позбавлятися напруження та наслідків стресу за допомогою спорту чи творчості, вміти відстоювати свою точку зору та правильно вирішувати конфлікти.
  • Не допускати використання їжі як заохочення чи покарання.

 

 

-ПРОБЛЕМА ОЖИРІННЯ-

Ожиріння – це надлишкове накопичення жирової тканини, що призводить до збільшення маси тіла. В Україні на ожиріння страждають близько 16% населення, що вдвічі більше ніж в світі – 8%.Окрім того, що зайва вага має естетичний недолік та завдає дискомфорту, надлишок маси тіла негативно впливає на здоров’я людини.

Надмірна вага може призводити до захворювань різних органів та систем організму:

  • Серцево-судинна система

Внаслідок збільшення маси тіла збільшується кількість тканин, яким необхідне кровопостачання. Отже, утворюються нові судини. Збільшення кількості судин та їх сумарної довжини призводить до підвищення навантаження на серце. Ожиріння може спровокувати артеріальну гіпертензію, ішемічну хворобу серця, інфаркт та інсульт.

  • Захворювання ендокринної системи

Дуже часто внаслідок збільшення маси тіла виникає інсулінорезистентність – нечутливість тканин організму до гормону інсуліну. Такий стан є передумовою розвитку цукрового діабету.

Також ожиріння може бути причиною порушень менструального циклу у жінок; зменшення рівня прогестерону призводить до того, що зовнішність набуває чоловічих рис.

У чоловіків надлишкова вага може бути причиною еректильної дисфункції та зменшення рівня тестостерону, як наслідок – зовнішність набуває жіночих рис.

  • Захворювання опорно-рухового апарата

Збільшення маси тіла призводить до підвищення навантаження на суглоби під час рухів. Частіше всього у людей з ожирінням виникають деформації суглобів та хребта, остеоартрит.

  • Онкологічні захворювання

Люди з ожирінням частіше хворіють на онкологічні захворювання, ніж люди з нормальною масою тіла. Люди з надлишковою вагою знаходяться у групі підвищеного ризику захворюваності на рак молочної залози у жінок та раку простати у чоловіків.

До того ж, ожиріння може спровокувати захворювання печінки, жовчного міхура та психічні розлади.

Індекс маси тіла (ІМТ) - величина, що дозволяє оцінити ступінь відповідності маси людини та її зросту, й тим самим, непрямо оцінити, чи є маса недостатньою, нормальною, надмірною (ожирінням).

 

-ОСНОВИ ЗДОРОВОГО ХАРЧВАННЯ-

Основні принципи  правильного харчування:

  1. Частота та регулярність.

Одне з головних правил правильного харчування — необхідність їсти кілька разів на день — бажано не менше 3-5 разів, але в маленьких пропорціях в один і той самий час.

  1. Різноманітність.

Харчування має бути різноманітним і не надто екстравагантним. Кількість жирної, смаженої, гострої та кислої їжі необхідно обмежувати.

  1. Поступовість.

Відразу відмовитися від звичного харчування складно, тому включайте «здорові» продукти в свій раціон поступово.

  1. Енергетичний баланс.

Їжа повинна заповнювати наші енергетичні втрати і система живлення повинна це враховувати.

  1. Сніданок обов’язковий.

Він повинен бути повноцінним і різноманітним — кави з булочкою та сиром явно недостатньо.

  1. Розбавляйте раціон.

 Під час обіду і вечері не забувайте про супи. Вони сприяють кращому травленню і не перевантажують шлунок. Пийте сік, чай або мінеральну воду без газу. А ось будь-яку газовану воду необхідно забути. Будь-яка газована вода — негативно впливає на шлунково-кишковий тракт.

  1. Солодке — не означає корисне.

Потрібно не зловживати тортами і тістечками з кремом, великою кількістю шоколаду. У якості корисного та смачного десерту можна вибрати , наприклад, свіжий сир з фруктами або ягодами, мармелад, мед, різноманітні фрукти.  

  1. Фрукти і овочі необхідні.

Це пов'язано з тим, що у фруктах та овочах міститься багато всього, що потрібно нашому організму, наприклад, вітамінів, мінералів та клітковини, а також важливих антиоксидантів та фітохімічних речовин. Ще одна велика перевага щоденного вживання достатньої кількості фруктів та овочів полягає в тому, що вони допомагають замінити продукти з високим вмістом насичених жирів, цукру та солі. Клітковина, що міститься у фруктах та овочах, допомагає насититися та допомагає контролювати свою вагу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора